Erőszak

Életveszélyes állapotban van a színpadon megkéselt gdanski polgármester - videó

Megműtötték, de még mindig csak reménykedni lehet.

2019.01.14 07:37ma.hu

Megműtötték hétfőre virradóan az észak-lengyelországi Gdansk megkéselt polgármesterét, de orvosai szerint még mindig életveszélyes állapotban van.

Pawel Adamowiczot vasárnap este egy jótékonysági célú rendezvényen késelte meg egy büntetett előéletű, 27 éves gdanski férfi. A polgármestert újra kellett éleszteni, majd kórházba szállították, és megműtötték, ami öt óra hosszáig tartott.

Tomasz Stefaniak, az egyik műtőorvos a gdanski egyetemi kórházban végrehajtott műtét után újságíróknak nyilatkozva azt mondta: "a következő órák döntő fontosságúak lesznek".

Adamowicz szívét súlyos, a rekeszizmát és más hasi szerveit enyhébb sérülések érték. A vérátömlesztéshez 41 egységnyi vért használtak fel - tette hozzá a sebész.

Az elkövetőt őrizetbe vették. A PAP hírügynökség hivatalosan meg nem erősített értesülései szerint a férfinak egy újságírói azonosító segítségével sikerült feljutnia a szabadtéri színpadra, ahol Adamowicz tartózkodott.

A hírtévék több videofelvételt tettek közzé, ezeken látszik, hogy a támadó a tett után még egy ideig szaladgált a színpadon, majd elfogták. Azt kiabálta, hogy a PO miatt ártatlanul börtönbe került. "A PO kínzott, Adamowicznak ezért meg kellett halnia" - mondta a színpadi szereplőktől átvett mikrofonba.

Adamowicz több ciklus óta vezeti Gdanskot polgármesterként. Az országosan ellenzékben lévő Polgári Platform (PO) alapító tagja, a tavaly októberi helyhatósági választásokon független jelöltként választották újra.

A támadást több vezető lengyel politikus - Andrzej Duda mellett Mateusz Morawiecki kormányfő és Joachim Brudzinski belügyminiszter - azonnal elítélte.

A késő esti órákban Andrzej Duda lengyel elnök a Twitter közösségi honlapján megírta: arról értesült, hogy az orvosoknak sikerült helyreállítaniuk a polgármester szívműködését. "Van remény, a helyzet azonban továbbra is nagyon súlyos" - áll Duda bejegyzésben.

A lengyel közszolgálati hírtelevízió (TVP Info) úgy tudja, hogy a támadó fegyver egy kés volt. Az igazságügyi miniszter és főügyész, Zbigniew Ziobro a Twitteren azt írta: a nyomozók a helyszínen biztosították az eszközt mint bűnjelet. A TVN24 kereskedelmi hírtelevízió szerint Adamowiczot egy vagy két késszúrás érhette.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.