Állásidő

Véget ért a sztrájk a berlini repülőtereken

A munkabeszüntetés miatt 47 járatot törölni kellett, több tucat járat pedig jelentős, esetenként 4-5 órás késéssel közlekedik, és a menetrend várhatóan csak délután áll helyre.

2019.01.07 11:12MTI

Véget ért a biztonsági szolgálatok dolgozóinak figyelmeztető sztrájkja hétfő délelőtt a két berlini nemzetközi repülőtéren (Schönefeld, Tegel), de egész nap késésekkel kell számolni.

A németországi szolgáltató szektor szakszervezeti szövetsége (Verdi) által szervezett munkabeszüntetés miatt 47 járatot törölni kellett, több tucat járat pedig jelentős, esetenként 4-5 órás késéssel közlekedik, és a menetrend várhatóan csak délután áll helyre.

Törölték a Ryanair légitársaság Schönefeldről Budapestre közlekedő, FR 196 jelzésű járatát, illetve a Budapest-Schönefeld útvonalon közlekedő, FR 197 jelzésű párját.

A Wizzair W6 2315 és 2316 jelzésű, és az easyJet EZY4623 és 4624 jelzésű Schönefeld-Budapest járatpárja viszont rendben, késés nélkül közlekedik a repterek üzemeltetőjének (Flughafen Berlin Brandenburg - FBB) honlapján közölt adatok szerint.

A Verdi egységesen 20 eurós (6540 forint) bruttó órabért akar kiharcolni az utasok, a poggyász, a teherszállító járatok rakománya és a légitársaságok személyzete ellenőrzését végző cégek dolgozóinak, országszerte 23 ezer munkavállalónak. Az ágazat munkaadói érdekképviseletével (Bundesverband der Luftsicherheitsunternehmen - BDLS) folytatott bértárgyaláson eddig négy fordulót tartottak.

A BDLS elutasítja a szakszervezeti követelést, helyette 2 százalékos béremelést ajánl. A Verdi ezt elfogadhatatlannak tartja, ezért figyelmeztető sztrájkkal nyomatékosította követelését. A következő tárgyalási fordulót január 23-án tartják. Addig újabb sztrájkokra lehet számítani.

A repülőtéri biztonsági szolgálatok munkatársainak órabére régiónként eltérő Németországban, a berlinieké jelenleg 17,12 euró.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.