Ukrán válság

Kijev: két idős ember meghalt, mert a szakadárok akadályozzák a civilek átjutását az ukrán ellenőrzésű területekre

Nem írták, hogy pontosan mi volt a haláluk oka, vélhetően kihűlés okozhatta.

2019.01.07 03:30MTI

Az oroszbarát fegyveresek szándékosan lassítják a polgári személyek átkelését a Donyec-medencei frontvonal mentén lévő útellenőrző pontokon az ukrán ellenőrzésű oldal felé, aminek következtében két idős ember, egy 65 éves férfi és egy 79 éves nő életét vesztette szombaton - jelentette vasárnap az ukrán Egyesített Erők Műveletének parancsnokságának sajtószolgálata.

A sajtóközlemény szerint a két idős embernek az ukrán ellenőrzésű oldalon nyújtottak orvosi segítségséget, de már nem tudták megmenteni az életüket. Azt nem írták a közleményben, hogy pontosan mi volt a haláluk oka, vélhetően kihűlés okozhatta.

Az egyesített erőknél szolgáló határőröknek a szakadár területekről érkezők ugyanis arról számoltak be, hogy az "orosz megszálló erők" egyes személyeknek elsőbbséget adnak az áthaladáskor, ami miatt mások, főként idősek, nők és gyermekek kénytelenek a hidegben hosszú ideig sorban állva várakozni az ellenőrző pontoknál.

Az ukrán parancsnokság figyelmeztetett arra, hogy "az orosz megszállók" ezzel megsértik az emberi jogokat és civilek életét sodorják veszélybe, hiszen ezrek kénytelenek rendszeresen átjárni az ideiglenesen megszállt területetekről az ukrán ellenőrzés alatti országrészbe "az agresszor állam által irányított helyi hatalmi szervek" tevékenységének köszönhetően az önkényesen kikiáltott szakadár "népköztársaságokban" kialakult rossz gazdasági és szociális helyzet miatt.

Az ukrán parancsnokság biztosított afelől, hogy az ellenőrző pontoknál a saját oldalukon igyekeznek a lehető legrövidebb időre szűkíteni a polgári személyek átvizsgálását a gyorsabb haladás biztosítása érdekében.

Tavaly februárban életbe lépett a Donyec-medence Ukrajnába történő visszaintegrálásáról szóló törvény, amely Oroszországot agresszor államnak, a szakadár ellenőrzés alatti településeket pedig ideiglenesen megszállt területeknek minősítette. A jogszabály alapján az addig terrorellenesnek nevezett belügyi művelet katonaivá alakult át, és új neve Egyesített Erők Művelete lett.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.