Durva

2017-es atomkísérlet okoz földrengéseket Észak-Koreában

A 2017. szeptemberi atomkísérlet olyan erős volt, hogy még most is földrengéseket idéz elő.

2019.01.02 19:10ma.hu

A 2017. szeptemberi volt sorban a hatodik és mindeddig a legerősebb atomkísérlet Észak-Koreában. Több mint egy évvel később is földrengéseket idéz elő az országban - írja a CNN.

A 160 kilotonnás robbanóerejű kísérlet annak idején 6,3-as erősségű földrengést idézett elő, melyet utórengések is követtek.

A dél-koreai meteorológiai szolgálat szerint egy múlt szerdán Észak-Hamgjong tartományban észlelt 2,8-as rengés is az akkori föld alatti robbantás miatt történt. A múltheti földrengés a kísérlet színhelyétől, a Pungje-ri atomteleptől 11 kilométerre északra történt, és sekélynek számít a maga 12 kilométeres mélységével.

A dél-koreai meteorológiai szolgálat szeizmológusa szerint szinte biztos, hogy természetes rengésről van szó, nem robbanás által közvetlenül előidézettről, és mivel Észak-Korea alatt nem húzódik fő törésvonal, az eset pedig nagyon közel történt az - időközben állítólag leszerelt - atomtelephez, az a legvalószínűbb feltételezés, hogy a korábbi robbantás az oka.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.