Szakszervezet

Sztrájkok bénítják Belgiumot

Sztrájkok nehezítik a helyközi tömegközlekedést, forgalomlassító demonstrációk okoznak torlódásokat, valamint kohászati üzemek, élelmiszer- és textilipari vállalatok munkásai szüntették be a munkát pénteken, a szakszervezeti fellépés napján Belgiumban.

2018.12.14 10:11MTI

A belga sajtó tájékoztatása szerint a szakszervezetek a sztrájkot egyebek mellett a szövetségi kormány nyugdíjreformja, valamint a munkáltatók felelősségét csökkentő intézkedései ellen, továbbá a nehéz fizikai munkát végzők helyzetének javításért folytatott tárgyalások megrekedése miatt hirdette meg. Emellett meg kívánják mutatni hajthatatlanságukat a közelgő szakmaközi megállapodásról szóló egyeztető tárgyalások megkezdése előtt.

A pénteki akciókat több szektorban hirdették meg. A munkabeszüntetés főként Vallóniában, az ország délnyugati, francia nyelvű tartományában okoz fennakadásokat, ahol a helyközi személyszállítást végző Tec nevű vállalat és helyi tömegközlekedést végző alvállalatai nem vagy csak részlegesen vették fel a munkát. A legnagyobb fennakadást Liege-ből és Charleroi-ból jelentették, de jelentősen növekedett a személygépkocsik okozta dugók száma Hainaut és Namur környékén is.

A tájékoztatás szerint több mint 260 kohászati vállalat, élelmiszer- és textilipari üzem munkásai vesznek részt a sztrájkban. A szakszervezetek tájékoztatása szerint az akció eredményeképpen már több munkáltató jelezte, hogy rendkívüli üzemi tanácsot hív össze, illetve tárgyalóasztalhoz kíván ülni a munkavállalók érdekképviseleti szerveivel még a nap folyamán.

A belga állami vasúttársaság (SNCB), valamint a brüsszeli közlekedési vállalat (STIB) szakszervezetei nem csatlakoztak a megmozduláshoz, ezért egyelőre sem a vasúti, sem a főváros tömegközlekedésében nem jeleztek fennakadásokat - tették hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.