Politika

A montenegrói alkotmánybíróság döntése után szabadon engedték a korábban elfogott ellenzéki politikusokat

A politikusokat november 30-án a podgoricai felső bíróság utasítására fogták el.

2018.12.13 06:30MTI

A montenegrói alkotmánybíróság szerdán alkotmányellenesnek nyilvánította azt a törvényi szakaszt, amelynek alapján november végén a rendőrség elfogta Nebojsa Medojevic és Milan Knezevic parlamenti képviselőt, mert a két ellenzéki politikus nem akart tanúskodni egy korrupciós ügyben.

A politikusokat november 30-án a podgoricai felső bíróság utasítására fogták el. A rendőrség közlése szerint Nebojsa Medojevicet azért vették őrizetbe, mert olyan állításokat fogalmazott meg korábban, amelyek szerint tudomására jutott, hogy Podgorica volt polgármesterét nem fogja letartóztatni a rendőrség, mert a főügyésznek százezer eurós kenőpénzt adott, erről azonban nem volt hajlandó tanúskodni. Miomir Mugosa ellen valóban vádat emeltek, de nem tartóztatták le.

A felső bíróság közölte: mindaddig fogva tartják a Demokratikus Front (DF) politikusait, amíg nem tesznek tanúvallomást, vagy amíg kihallgatásuk feleslegessé nem válik, illetve véget nem ér a büntetőjogi eljárás, de legfeljebb két hónapig.

A politikusok egyelőre még nem távozhattak szabadon, mert nem kapták kézhez az alkotmánybíróság döntését.

Az oroszbarát Demokratikus Front és a Nyugat-barát kormány között évek óta húzódik az ellentét, amely a csúcspontját két évvel ezelőtt érte el, amikor szerb és orosz támadók be akartak törni a parlamentbe, és meg akarták gyilkolni az akkori miniszterelnököt, hogy oroszbarát pártokat juttassanak hatalomra, és ezzel megakadályozzák Montenegró NATO-csatlakozását.

A két politikus elfogása óta a DF tagjai és szimpatizánsai többször is az utcára vonultak. A szerdai néhány száz fős tiltakozáson Andrija Mandic pártelnök arról beszélt, hogy a montenegrói igazságügyi szervek nem szabadok, hanem a kormány befolyása alatt állnak, és az ellenzéket intézményellenes harcra szólította fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.