Románia

Elölről kezdődik a korábbi Bihar megyei RMDSZ-es önkormányzati elnök elleni bírósági eljárás

A Nagyváradi Táblabíróság kedden visszautalta az első fokon eljáró Bihar Megyei Törvényszéknek a korrupcióval vádolt Kiss Sándor volt Bihar megyei önkormányzati elnök korrupciós ügyét.

2018.12.11 16:20MTI

Az ítéletről a Krónika című erdélyi magyar napilap számolt be internetes oldalán, az ítélethirdetésnél jelen levő tudósítójának jelentése alapján.

Az ítélőtábla úgy találta, hogy az ügy egyes vádlottjai nem részesültek méltányos bírósági eljárásban, így a törvényszéknek elölről kell kezdenie a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) által összeállított vádirat tárgyalását.

A Krónika valószínűsítette, hogy mire újabb ítélet születik, Kiss Sándor ügye elévül.

A politikust júniusban nyolc év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Bihar megyei törvényszék, amely négy pénzmosási ügyben, hivatali visszaélésben, csúszópénz elfogadásában és befolyással való folyamatos üzérkedésben találta bűnösnek. Az üzletember politikus ellen ugyanakkor 5,55 millió euró (1,77 milliárd forint) vagyon elkobzását is elrendelték a bírák, és öt évre eltiltották a közügyektől.

A törvényszék hat-, illetve négyévi letöltendő börtönbüntetést rótt ki Kiss bűntársaira. Egyikük esetében 1,78 millió eurós (569,6 millió forint), másikuk esetében 3,06 millió euró (979,2 millió forint) vagyonelkobzást rendelt el. A bírák ugyanakkor elévülés miatt megszüntették az eljárást a korrupciós ügy magyarországi vádlottjai M.F. és M.F.L. ellen.

A táblabíróság kedden kimondott ítéletének a kivonatát délután közölte a romániai bíróságok portálja. A kivonat szerint a táblabíróság többek között éppen a magyarországi illetőségű negyed- és ötödrendű vádlottal, valamint a romániai illetőségű hatodrendű vádlottal kapcsolatos eljárás megszüntetését kifogásolta. Közölte: az első fokon eljáró törvényszék egy olyan alkotmánybírósági határozatra hivatkozott az elévülés megállapításakor, amely az ítélethirdetés időpontjában még nem jelent meg a hivatalos közlönyben, tehát nem volt hatályos.

A táblabíróság azt is megállapította, hogy az ügy másodrendű vádlottjának sérült a védelemhez való joga, a harmadrendű vádlott esetében pedig a bíróság a gépelési hibákkal együtt bemásolta az ítéletbe a vádirat állításait, és nem elemezte érdemben a bizonyítékokat.

A táblabíróság a fővádlott Kiss Sándor ellen kimondott ítéletet nem kifogásolta, de ennek ellenére a bírósági eljárás újrakezdésére utasította az első fokon eljáró törvényszéket.

A DNA vádirata szerint a debreceni Keviép Kft. Kiss Sándor lefizetésével nyert megbízást 2003-ban a nagyváradi környezetkímélő szemétlerakó megépítésére. A vádhatóság állítása szerint a Keviép egy londoni közvetítőn keresztül adta el munkagépeit romániai leányvállalatának. A londoni közvetítő cég 187 ezer euróért (58 millió forint) vásárolta, és 500 ezer euróért (155 millió forint) adta tovább a munkagépeket. A debreceni cég könyveléséből így kivont pénzből 300 ezer euró (93 millió forint) készpénzben jutott el Kiss Sándorhoz - állította a DNA.

A DNA közleménye szerint két másik esetben is ugyanezt a sablont alkalmazták. Romániai cégek építkezésben használt gépeket és anyagokat vásároltak nyugat-európai gyártóktól. Noha közvetlenül alkudtak az eladóval, az üzletet angliai és amerikai cégeken keresztül kötötték meg, amelyeknek több százezer euróval többet fizettek a kialkudott árnál. Az árkülönbözetet az ügyészség állítása szerint valamennyi esetben a beiktatott angliai és amerikai cégek tulajdonosa készpénzben vette fel, és fizette ki Kiss Sándornak. A csúszópénz ellenében a bihari politikus kedvező elbírálást biztosított a különböző közbeszerzési eljárásokon.

A vádirat szerint Kiss Sándor 2004 és 2008 között 3,2 millió euró (közel egymilliárd forint) csúszópénzt kért és kapott egy üzletembertől annak a kijárásáért, hogy a nagyváradi hőerőmű az illető cégétől vásárolja a szenet. Ebben az ügyben maga a csúszópénzt fizető üzletember tett feljelentést.

Kiss Sándor 2000 és 2012 között töltött be vezető tisztséget a Bihar megyei önkormányzatban. 2004 és 2008 között a megyei tanács elnöke, az azt megelőző és azt követő ciklusokban a tanács alelnöke volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.