Darko Saric

Szerbiában 15 év börtönre ítélték a 'balkáni kokainkirályt'

Tizenöt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a szervezett bűnözést vizsgáló különleges belgrádi bíróság a 'balkáni kokainkirályként' ismert Darko Saricot hétfőn.

2018.12.10 13:36MTI

A 49 éves férfit 5,7 tonna kokain Dél-Amerikából Európába csempészése miatt ítélték el. Az ítélet szerint Darko Saric egy bűnszervezet vezetőjeként 2008-ban és 2009-ben Kolumbiából, Argentínából és Uruguayból juttatta a drogot Nyugat-Európába.

Saricot 2015-ben első fokon húsz év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, ám ezt később a fellebbviteli bíróság megsemmisítette, mert úgy ítélte meg, hogy az illetékes belgrádi bíróság hibázott, amikor nem a 2005-ben elfogadott, enyhébb büntetési tételeket tartalmazó szerb büntető törvénykönyv szerint szabta ki a büntetéseket, hanem az új, 2009 óta létező, súlyosabb büntetési tételeket tartalmazó jogszabály szerint. Saric ugyanis még az előző Btk. hatálya idején követte el a bűncselekményeket, és a büntetőjogi alapelv szerint az enyhébb büntetési tételt kellett volna kiszabni. Ezért új eljárást rendeltek el. Míg az ellene felhozott vádakért az új Btk. szerint 20 év letöltendő börtönbüntetés járna, a régi szerint 15 év a legsúlyosabb kiszabható büntetés.

Darko Saric 2014-ben adta fel magát, de mindvégig ártatlanságát bizonygatta.

Az úgynevezett Saric-klán több tagját is elítélték, a legkisebb büntetés hat hónap letöltendő börtönbüntetés volt, míg a legsúlyosabb 15 év, amelyet Saricon kívül a szökésben lévő Goran Sokovicra szabtak ki. Két vádlottat felmentettek.

Darko Saric neve 2009 októberében vált ismertté, amikor arról tudósított a szerbiai sajtó, hogy az uruguayi rendőrség 2,8 tonna kokaint foglalt le egy brit zászló alatt hajózó jachton, Montevideo közelében. A következő évben nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene. Akkoriban a szerb sajtó arról írt, hogy Saric és klánja több százmillió eurónyi, kábítószer-eladásból befolyt pénzt moshatott tisztára, főleg különböző állami vállalatok megvásárlásával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.