Csehország

A cseh civil elhárítás felszámolt egy orosz hírszerző-hálózatot

A cseh civil elhárításnak a közelmúltban sikerült felszámolnia az egyik orosz titkosszolgálat hírszerzői hálózatát és megbénítania tevékenységét Csehországban.

2018.12.07 20:56MTI

A Biztonsági Információs Szolgálat (BIS) erről az év elején már tájékoztatta az illetékes cseh állami szerveket - közölte Michal Koudelka a BIS, tehát a civil elhárítás igazgatója pénteken Prágában.

Michal Koudelka bejelentésével Milos Zeman cseh államfő azon bírálatára reagált, miszerint a BIS-nek a héten közzétett éves jelentésében megfogalmazott "fokozott orosz és kínai veszély" alaptalan, mert a civil elhárítás egyetlen bizonyítékot sem hozott elő állításainak igazolására.

Elfogadhatatlan, hogy a BIS igazgatója gyakorlatilag beavatkozzon a cseh politikába. Csehország demokratikus állam, amelyet nem a titkosszolgálatok irányítanak - reagált Koudelka bejelentésére Jirí Ovcácek elnöki szóvivő a Twitteren közzétett bejegyzésében.

Andrej Babis kormányfő és Jan Hamácek belügyminiszter ugyanakkor nyilvánosan megvédte a BIS-t, amikor azt nyilatkozták, hogy a civil elhárítás szerintük sikeres és profi munkát végez.

Koudelka szerint a cseh civil elhárítás az utóbbi öt évben több tucatnyi orosz és kínai hírszerző tisztet azonosított Csehországban, majd különböző utakon az ország elhagyására kényszerítette őket.

Milos Zeman csütörtökön este a Barrandov kereskedelmi televízióban bírálta a BIS éves jelentését, s azt mondta, hiányoznak belőle a konkrét bizonyítékok, ami jelzi, hogy a civil elhárítás "nem képes jó szakmai munkát végezni".

"A BIS profi munkát végez, amellyel kapcsolatban sem a kormány, sem a parlament illetékes bizottságainak az utóbbi időben nem voltak semmiféle kifogásai" - írta nyilatkozatában Andrej Babis kormányfő. Jan Hamácek belügyminiszter szintén azt nyilatkozta, hogy a BIS munkájával elégedett.

Az államfő és a BIS közötti nézeteltérés nem újkeletű. Zeman már korábban is több alkalommal bírálta a szolgálatokat. Legutóbb elutasította a belügyminiszter azon javaslatát, hogy a Michal Koudelkát nevezze ki tábornokká.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.