Spanyolország

Hiába a felháborodás, maradhat az ítélet a megerőszakolt 18 éves lány ügyében

Másodfokon helyben hagyta a navarrai legfelsőbb bíróság szerdán azt az áprilisi, óriási közfelháborodást kiváltó ítéletet, amelyben szexuális visszaélés miatt kilencéves börtönbüntetést kapott öt férfi, noha a vád ellenük a jóval súlyosabb csoportos nemi erőszak volt.

2018.12.05 18:02MTI

A bíróság hitelt adott a 18 éves áldozat vallomásának, és megállapította, hogy beleegyezése nélkül történt az aktus két évvel ezelőtt Pamplonában, a bikafuttatásokról híres San Fermín-ünnepségek ideje alatt, a hajnali órákban.

Viszont nem látta bizonyítottnak a megfélemlítést és fenyegetést, amely a szexuális agresszió bűncselekményének megállapításához elengedhetetlen.

Az öttagú bírói testületből ketten ezt másként látták, különvéleményük szerint az áldozat "csapdába" került, esélye sem volt a menekülésre. Nemi erőszak miatt 14 éves szabadságvesztést láttak volna jogosnak az ítéletben.

A navarrai legfelsőbb bíróság utasította az első fokon eljáró bíróságot, hogy vizsgálja újra az áldozat személyhez fűződő jogainak megsértéséről szóló vádpontot, amelyben korábban felmentő ítéletet hozott.

Az elkövetők ugyanis fényképeket és videofelvételeket készítettek a bűncselekményről, amelyeket megosztottak egy mobiltelefonos csevegő alkalmazáson keresztül, és ott kérkedtek a történtekkel.

Az ügyészség két év tíz hónapos börtön büntetés kiszabását kérte ebben a vádpontban.

A szerdán közzétett, nem jogerős bírósági döntést követően az elkövetők jogi képviselői közölték, hogy fellebbeznek és felmentésért folyamodnak, míg az áldozat ügyvédje úgy fogalmazott: tanulmányozzák a fellebbezés lehetőségét.

A spanyol kormány nevében reagálva José Luis Ábalos fejlesztési miniszter megismételte: szükséges a büntetőtörvénykönyv módosítása és annak "világos meghatározása", hogy mi a különbség a szexuális agresszió és visszaélés között.

A szocialista kabinet nyáron jelentette be, hogy javasolja a büntetőtörvénykönyv reformját és annak rögzítését, hogy nemi erőszaknak számít minden olyan szexuális aktus, amely beleegyezés nélkül történik.

A per országos vitát generált erről a kérdésről, számos politikus, közéleti szereplő, jogász fejezte ki ellenvéleményét és tiltakozását az aktuális gyakorlattal szemben. Több városban tartottak nagyszabású tüntetéseket, támogatva az áldozatot és bírálva az igazságszolgáltatást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.