Jelentés

Nagyot nőtt az érdekházasságok száma Csehországban

Az üzletet szervezett csoportok tartják a kezükben, amelyek általában komoly pénzösszegekkel veszik rá a cseh nőket az érdekházasságokra.

2018.12.05 16:06MTI

Jelentősen megnőtt a cseh nők és az Európai Unión kívüli országokból származó férfiak közötti érdekházasságok száma az utóbbi két évben - hangsúlyozta a szervezett bűnözéssel foglalkozó cseh központ (NCOZ) szerdán Prágában kiadott jelentésében.

Az NCOZ szerint ez a jelenség újnak számít csehországi szervezett bűnözésben és biztonsági, valamint bűnügyi szempontból is komoly veszélyeket rejt magában, mert a férjek ezáltal jogosultságot szereznek a szabad tartózkodásra és mozgásra az egész Európai Unió területén.

Az üzletet szervezett csoportok tartják a kezükben, amelyek általában komoly pénzösszegekkel veszik rá a cseh nőket az érdekházasságokra. A cseh hatóságok szerint a partnerek többségét jelenleg törökök képezik. "Ezt a bűncselekményt nem egyszerű bizonyítani, mert a nőket nem erőszakkal viszik külföldre, hanem nagyobb összegeket fizetnek nekik" - olvasható az NCOZ jelentésében. Az érdekházasságot kötött cseh nők egy részét azután gyakran külföldi éjjeli klubokban prostitúcióra kényszerítik.

Az NCOZ szerint komoly veszélyeket hordoz magában a cseh állam "szokatlanul befogadó" migrációs politikája Vietnam irányában.

Csehországban a legutóbbi, 2011-ben tartott népszámlálás szerint több mint 60 ezer vietnami él. A kormány néhány éve a vietnamiakat besorolta az országban élő nemzeti kisebbségek közé, ami új jogokat biztosított nekik. A vietnámiak első ezrei a hetvenes években érkeztek az akkori szocialista Csehszlovákiába gyáraiba, iskoláiba, majd az 1989-es rendszerváltás után elsősorban a kiskereskedelemben érvényesültek.

Vietnamban nagyon nagy az érdeklődés a Csehországba való áttelepülés iránt, s a vízumkiadások körül rendszeresek a botrányok és a csalások. Az NCOZ szerint egy vízumért általában 8-16 ezer euró közötti összeget kell fizetni az üzletet kezükben tartó bűnszövetkezeteknek. "A vietnamiak nemzeti kisebbségként való elismerése után nagy üzlet lett a családegyesítés" - mutat rá az NCOZ, s egyre gyakoribb a vietnámi és a cseh állami hivatalnokok lefizetése.

A vietnami közösség pénzügyi lehetőségei szinte korlátlanok - mutat rá az NCOZ. A közösség körében egyre gyakoribb a nagyértékű adócsalás, a kábítószerkereskedelem és a pénzmosás.

Az NCOZ jelentése felhívja a figyelmet arra is, hogy a volt Szovjetunió és Jugoszlávia területéről Csehországba érkező bűnszövetkezetek komoly igyekezetet fejtenek ki annak érdekében, hogy befolyást szerezzenek a cseh állam-, és közigazgatásban.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.