Csehország

Gyorsan emelkedik a külföldiek száma a cseh iskolákban

Folyamatosan és gyorsan emelkedik a cseh iskolákban tanuló külföldi állampolgárságú gyerekek száma.

2018.11.30 21:30MTI

A külföldi származású óvodások száma az utóbbi tíz évben megháromszorozódott, az általános iskolákban kétharmaddal, a középiskolákban pedig egyharmaddal emelkedett - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) pénteken Prágában.

A tavalyi évben a cseh óvodákban és iskolákban összesen 41 656 külföldi származású gyermek tanult, míg tíz éve, a 2008/2009-es tanévben még csak 24 252. A cseh óvodákba, általános és középiskolákba tavaly összesen 1,7 millió gyermek járt.

A külföldi állampolgárságú gyerekek számának legnagyobb növekedését az óvodákban mutatták ki, számuk tíz év alatt 3535-ről 10 469-re emelkedett, azaz arányuk 1,17 százalékról 2,89 százalékra nőtt. Az összes óvodás száma tavaly 362 756 volt.

Az általános iskolákat tavaly 21 992 idegen állampolgár látogatta, míg tíz éve 8409, arányuk 1,66 százalékról 2,37 százalékra nőtt.

A középiskolákban tavaly a külföldiek száma 9185 volt. Arányuk tíz év alatt 0,92 százalékról 2,18 százalékra emelkedett.

A statisztikai hivatal kimutatása szerint 2017 végén 526 811 idegen állampolgár élt Csehországban, ami százezerrel több, mint 2010-ben. A külföldiek között a legnagyobb létszámban ukránok, szlovákok és vietnamiak élnek Csehországban. A Csehországban élő magyar állampolgárok száma már meghaladta a négyezret.

A csehországi egyetemeken és főiskolákon tanuló külföldi állampolgárok száma mintegy 45 ezer, ezek kétharmadát szlovák állampolgárok teszik ki. Prága és Pozsony húsz éve kötött megállapodása alapján a szlovákok ingyen látogathatják a cseh felsőoktatási intézményeket. A szlovákiai diákok között mintegy 300-ra tehető a felvidéki magyar fiatalok száma, akik elsősorban Prágában és Brünnben tanulnak.

A CSÚ százéves demográfiai előrejelzése szerint a következő évtizedekben várhatóan évente mintegy 26 ezer külföldi állampolgár telepszik le Csehországban, ami biztosítja, hogy az ország lakossága lényegesen ne csökkenjen. A bevándorlás nélkül száz év múlva ugyanis mintegy 3,2 millióval kevesebben élnének a jelenleg 10,6 milliós Csehországban, állítják a statisztikusok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.