Előzetesbe kerülnek

Kercsi incidens - Moszkvába szállítják a letartóztatott ukrán tengerésztiszteket

Moszkvai fogdába szállítják a kercsi incidens után letartóztatott ukrán tengerésztiszteket, akiket két hónapos előzetes letartóztatásba helyezett a szimferopoli bíróság.

2018.11.30 09:15MTI

"A parancsnoki állományt átszállítják Moszkvába (...). Nagyszámú csoport alakult moszkvai és krími nyomozókból, amely foglalkozik majd az ügyükkel" - közölte Ljudmila Lubina krími ombudsman a TASZSZ hírügynökséggel. Azt nem mondta, hogy hány embert szállítanak át Moszkvába, de szavaiból ítélve ez csak a tiszti rendfokozattal rendelkező tengerészekre vonatkozik.

Lubina hozzátette, hogy az ombudsmani hivatalához nem érkezett panasz a letartóztatottaktól.

November 25-én a Kercsi-szoros közelében, a Krím partjaitól 13-14 tengeri mérföldre az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határőrhajói tüzet nyitottak három kisebb ukrán hadihajóra, elfoglalták, majd Kercs kikötőjébe vontatták őket. A fedélzetükön tartózkodó 24 ukrán állampolgárt - moszkvai közlés szerint matrózokat, tengerésztiszteket és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) embereit - őrizetbe vették, majd a krími székváros, Szimferopol bíróságának döntése alapján még aznap két hónapos előzetes letartóztatásba helyezték az orosz határ megsértésének gyanújával.

Kijev és Moszkva között vita van arról, hogyan történt a kercsi incidens. Kijev álláspontja szerint az ukrán hajók előre jelezték áthaladási szándékukat a Kercsi-szoroson, de nem kaptak választ, ezért az orosz hajók indokolatlanul nyitottak rájuk tüzet, megsértették az ENSZ tengerjogi egyezményét, valamint az Azovi-tenger és a Kercsi-szoros használatáról szóló orosz-ukrán megállapodást is. Moszkva ellenben az ukrán felet tette felelőssé, azt állítja, hogy az ukrán hadiflotta járművei megsértették Oroszország területi vizeit, és az irányváltoztatást sürgető felszólításokra és a figyelmeztető lövésekre sem reagálva a Kercsi-szoros felé haladtak, amelyen az áthajózást az orosz fél engedélyhez köti. Az FSZB azt állította, hogy az ukrán hajók irányították elsőként ágyúikat az orosz parti őrség járműveire.

A történtek miatt Petro Porosenko ukrán államfő 30 napra hadiállapotot - az ukrán jog szerint a rendkívüli állapot egyik fajtáját - vezette be Ukrajnában. A nyugati országok zöme agresszióval és a nemzetközi jog megsértésével vádolta Oroszországot, önmérsékletre intette mindkét országot, és követelte az ukrán tengerészek elengedését.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.