Kercsi incidens

A hadiállapot alatt Ukrajna nem enged be külföldieket a Krímbe

Kijev egyelőre nem indokolta meg, hogy miért hozta ezt a döntést.

2018.11.29 17:19MTI

A hadiállapot ideje alatt külföldieket nem, csak ukrán állampolgárokat engednek át az Oroszország által megszállt Krím félsziget és az ukrajnai Herszon megye közötti adminisztrációs határon - közölte Andrij Demcsenko, az ukrán határőrszolgálat sajtóosztályának vezetője csütörtökön az Ukrajinszka Pravda hírportállal.

A tisztségviselő hozzátette, hogy kiutazhatnak viszont az említett határon keresztül azok a külföldiek, akik most a Krímben tartózkodnak, és az ukrán törvényeket betartva utaztak be a félszigetre.

Kijev egyelőre nem indokolta meg, hogy miért hozta ezt a döntést.

Demcsenko felhívta emellett a figyelmet arra is, hogy a hadiállapot ideje alatt az Ukrajnába beutazó orosz állampolgárokat szigorúbb vizsgálat alá vetik. "Ha egy külföldi nem igazolja beutazásának célját, előfordulhat, hogy megtagadják neki a belépést" - mondta. Megjegyezte, hogy most is naponta több orosz állampolgár belépését utasítják el Ukrajnába. Szavai szerint az orosz állampolgárokat az Ukrajnával szembeni orosz agresszió kezdete óta szigorúbban vizsgálják, és ez a hadiállapot ideje alatt még tovább fokozódhat.

A hadiállapot - amely Ukrajnában a rendkívüli állapot egy formája - az ország tíz megyéjére terjed ki, köztük a Krímmel szomszédos Herszonra is. Szerdán lépett életbe és az elfogadott törvény szerint december 26-ig tart.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.