Erőszak

Újabb úttorlaszok és előállítások Belgiumban

A megmozdulások kezdete óta 53 embert vettek őrizetbe, közülük 24 esetében indítottak eljárást.

2018.11.23 17:10MTI

Újabb barikádokat emeltek, bevásárló központokat és töltőállomásokat zárnak el a belga kormány gépjárműveket érintő adópolitikája miatt szerveződött, sárgamellényes tüntetők, akik több helyszínen újból összecsaptak a rendőrséggel. Az előállítottak száma 53-ra emelkedett - jelentette a La Libre Belgique című belga napilap pénteken.

A napilap beszámolója szerint a hétvégén indult belgiumi megmozdulásokhoz újabb tüntetők csatlakoztak, péntekre virradóra a Brüsszeltől délre fekvő Charleroi környékén emeltek útakadályokat.

Rendőrségi források szerint a tüntetők közé rendbontók és bűnözők vegyültek, akik számos autót megrongáltak, kifosztottak, a kamionok rakományait megdézsmálták. A tüntetők minden mozgathatót az utakra helyeznek a közlekedés akadályozása érdekében. Fákat vágnak ki, közlekedési táblákat törnek le, autógumikat égetnek, és kövekkel, vasrudakkal, Molotov-koktélokkal támadnak a kiérkező rendőrökre.

A megmozdulások kezdete óta 53 embert vettek őrizetbe, közülük 24 esetében indítottak eljárást. Az érintettek között többen ismertek a hatóságok előtt - tették hozzá.

A napilap úgy tudja, a tüntetők több dél-belgiumi város bevásárlóközpontjának bejáratát is eltorlaszolták.

A beszámoló szerint a belga belügyminisztérium válságtanácsot hívott össze mások mellett a rendőrség és az állambiztonsági hivatal részvételével az "elfogadhatatlan megatartás" megszüntetése érdekében.

Jan Jambon belga belügyminiszter kijelentette, a tüntetések szándékosan erőszakos résztvevői visszaélnek a spontán állampolgári megmozdulással. Tájékoztatása szerint a válságtanács stratégiát dolgozott ki, hogy minél hamarabb véget vessen az "aggasztó eseményeknek".

Megegyezés született a randalírozók gyors azonosításáról és előállításáról - tette hozzá.

Charles Michel miniszterelnök kijelentette: "a biztonságot és a közrendet teljes mértékben tiszteletben kell tartani".

A napilap tájékoztatása szerint a franciaországi tüntetőkkel rokonszenvező belga megmozdulások nem az üzemanyagot terhelő adó emelése ellen, hanem a kormány gépjárműveket érintő valamennyi adópolitikája, valamint a fűtőolaj és az elektromos áram magas ára miatt szerveződtek.

Franciaországban a tiltakozó autósok négy napja forgalomlassító és útlezáró akcióikkal tiltakoznak az üzemanyag környezetvédelmi adójának január 1-jétől tervezett emelése ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.