San Juan

Megtalálták az egy éve eltűnt argentin tengeralattjárót

A tengeralattjárón 44 fős személyzet szolgált.

2018.11.17 08:34MTI

Megtalálták az egy éve elsüllyedt argentin tengeralattjárót - tudatta az argentin haditengerészet szombaton. A tengeralattjáró 2017. november 15-én süllyedt el.

A jármű 800 méter mélyen fekszik az Atlanti-óceánban. A tengeralattjárón 44 fős személyzet szolgált. Megtalálása előtt két nappal volt eltűnésének első évfordulója, és a legénység hozzátartozói gyászszertartással emlékeztek az elhunytakra.

A San Juan tengeralattjáró a világ legdélebbi városából, Ushuaiából tartott Mar del Platába még 2017 végén. A parttól 432 kilométerre még küldött üzenetet, azután eltűnt. A túlélés szűk keresztmetszete az oxigén volt, ebből ugyanis maximum 7-10 napra elegendő állhatott a legénység részére. Már ha egyáltalán életben voltak az eltűnés után.

A haditengerészet szerint a tengeralattjárónál nem voltak torpedók viszont robbanás történhetett, szerintük hidrogénrobbanás. A szóvivőjük 2017 december elsején arról beszélt, már kétszer annyi ideig kutatták a hajó helyét, mint amennyi ideig reális esély lehetett volna a legénység túlélésére. Azt is elárulták hogy az utolsó jelzésnél a kapitány akkor arról számolt be, hogy víz ömlött be a hajó légszívóján keresztül, miközben éppen zajlott az akkumulátorok töltése. A víz a szellőztetőrendszeren keresztül folyt be a hajóorrba, az ott lévő egyik akkumulátorrekeszbe, ahol a csatlakozókon rövidzárlatot és tüzet okozott, de azt eloltották. Hogy később mi történt, azt még nem tudni.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.