ENSZ-csúcs

Lengyelország ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést

Az ENSZ decemberi katowicei klíma-csúcstalálkozója miatt Lengyelország jövő csütörtöktől ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést, melynek értelmében a schengeni országok állampolgárainak is érvényes személyi igazolványt vagy útlevelet kell felmutatniuk a be- és kiutazáskor - emlékeztettek az illetékes lengyel hatóságok pénteken.

2018.11.16 12:05MTI

Az ENSZ 24. Klímakonferenciáját (COP24) december 3-14. között tartják a sziléziai vajdasági székvárosban, Katowicében. A csúcsra több mint 30 ezer résztvevőt, köztük állami vezetőket várnak a világ közel kétszáz országából.

A lengyel határőrség szóvivője pénteken megerősítette azt a korábbi közleményt, miszerint a lengyel belügyminiszter rendelete alapján november 22. és december 16. között visszaállítják a határellenőrzést a cseh, a német, a litván és a szlovák határszakaszokon, továbbá a tengeri határszakaszon és a repülőtéri határátkelőhelyeken is.

Az ellenőrzéseket szúrópróbaszerűen fogják végezni a közúti, vasúti, tengeri, folyami és repülőtéri határátkelőkön. A közutakon a határőrség mozgó ellenőrző pontokat alkalmaz majd.

A schengeni övezethez tartozó országok állampolgárai változatlanul érvényes személyi igazolvány vagy útlevél birtokában utazhatnak Lengyelországba.

A schengeni határellenőrzési kódex lehetővé teszi, hogy nagyszabású nemzetközi rendezvények idejére a tagországok ideiglenesen visszaállítsák a belső uniós államhatárt átlépők ellenőrzését. Lengyelország utoljára két, 2016 nyarán rendezett esemény: a varsói NATO-csúcstalálkozó, valamint a krakkói katolikus ifjúsági világtalálkozó alkalmából élt ezzel a lehetőséggel. A határellenőrzést korábban a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság kapcsán is visszaállították.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.