Románia

Magyar pedagógus-továbbképző központ létrehozásáról döntött a román kormány

Az új intézmény Nagyváradon fog működni.

2018.11.15 21:30MTI

Magyar pedagógus-továbbképző központ létrehozásáról döntött csütörtökön a román kormány, az új intézmény Nagyváradon fog működni - közölte csütörtöki hírlevelében a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

A központ romániai magyar pedagógusok számára biztosít majd szakmai fejlődési lehetőséget az anyanyelvükön. Eddig nem létezett ilyen román állami intézmény.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerint az alapítás egy újabb lépést jelent afelé, hogy a romániai magyarokat érintő kérdésekről önállóan dönthessenek.

Emlékeztetett, hogy a 2011-ben elfogadott román oktatási törvény lehetőséget biztosít kisebbségi továbbképző központok létrehozására. Az RMDSZ javaslatára három éve sikerült folyamatosan anyagi forrást elkülöníteni az intézményre a román költségvetésből, az állami bürokrácia azonban mostanáig ellehetetlenítette a kezdeményezést.

Rámutatott: a 15 munkatárssal induló központ a román kormánykoalícióval kötött parlamenti együttműködési megállapodás eredménye.

Kiemelte, külön öröm, hogy az intézmény megalakulásáról a magyar szórvány napján született döntés. Közölte, az intézmény beindításához a következő időszakban további adminisztratív teendőkre lesz szükség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.