Erőszak

Súlyos ítéleteket szabtak ki egy moszkvai temetői tömegverekedés ügyében

A rendőrség több mint száz embert vett őrizetbe a helyszínen. Többek ellen nemzetközi elfogató parancsot adtak ki.

2018.11.15 01:05MTI

Három és fél év börtöntől 11 és fél év fegyházig terjedő büntetéseket szabott ki egy moszkvai bíróság szerdán az orosz főváros legnagyobb köztemetőjének ellenőrzéséért 2016 májusában kirobbant tömegverekedés 16 felelősére.

A hovaszkojei temetőben az összecsapás az intézmény irányításában meghatározó észak-kaukázusi csoport, valamint az azt támogató Egészséges Nemzet társadalmi mozgalom "sportolói", illetve a sírokat gondozó közép-ázsiai férfiak között tört ki. A tömegverekedésben, amelyben legalább kétszázan vettek részt, hárman életüket vesztették - egy embert agyonlőttek, kettőt pedig halálra gázoltak - és mintegy harmincan megsebesültek.

A rendőrség több mint száz embert vett őrizetbe a helyszínen. Többek ellen nemzetközi elfogató parancsot adtak ki.

Jurij Csabujev, a temető volt igazgatójára 11, Alekszand Bocsarnyikov ügyvédre, az Egészséges Nemzet társadalmi szervezet alapítójára pedig 9 évi fegyházbüntetést rótt ki szerdán a bíróság. Elbek Valujev, aki a verekedés két részvevőjét szándékosan halálra gázolta, 11 és fél évet kapott. Szergej Olhin vádlott, aki együttműködött a nyomozó hatóságokkal és a többiek ellen vallott, 3 és fél évet kapott.

A közép-ázsiai vendégmunkások szerint Csabujev Bocsarnyikov és az Egészséges Nemzet támogatásával arra próbálta meg rákényszeríteni őket, hogy a temető gondozásából származó jövedelmük 50-90 százalékát "adózzák le" neki, ők azonban erre nem voltak hajlandók. A "sportolók" ezzel szemben azt vallották, hogy az igazgató kérésére, a "társadalmi ellenőrzés" jegyében járőröztek a síroknál és azt akarták ellenőrizni, hogy a migránsok iratai rendben vannak-e.

Tavaly decemberben egy másik moszkvai bíróság öt közép-ázsiai férfit három-háromévi börtönbüntetésre ítélt a verekedés miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.