Az igazgató és egy tanár még fogságben

Elengedték a 78 elrabolt kameruni iskolást

A fegyveresek a bamendai presbiteriánus középiskola 11-17 éves diákjait és tanáraikat rabolták el hétfőn.

2018.11.07 10:37MTI
hirdetés

Mind a 78 elrabolt iskolást szabadon engedték szerdán Kamerun délnyugati részén, a tanintézet igazgatóját és egy tanárát azonban még fogságban tartják – közölte egy, az emberrablók és a hatóságok között közvetítő pap, Samuel Fonki.

A fegyveresek a bamendai presbiteriánus középiskola 11-17 éves diákjait és tanáraikat rabolták el hétfőn. Az eset az ország angol nyelvű régiójában történt, ahol szakadár fegyveresek csoportjai küzdenek a kameruni biztonsági erőkkel egy független, angol nyelvű állam létrehozásáért Ambazónia néven. A nyugat-afrikai ország angol anyanyelvű lakosai úgy érzik, hogy a társadalom peremére szorultak a francia nyelvű közösséggel szemben.

Régóta panaszkodnak arra, hogy másodrendű állampolgárként kezelik őket, és a kormány kevesebb támogatást tesz elérhetővé számukra. Fonki és a kameruni hadsereg Ambazónia szakadárjait vádolta a diákok elrablásával, de a fegyveresek szóvivője tagadta, hogy közük lenne a bűntényhez. Paul Biya államfő a múlt hónapban, a 36 éve tartó uralmát meghosszabbító választásokat követően felszólította a szeparatistákat, hogy tegyék le a fegyvert, különben a törvény teljes erejével sújtanak le rájuk.

Engedményeket ugyanakkor nem helyezett kilátásba cserébe a fegyverletételért. Ezt követően a szélsőségesek kijárási tilalmat vezettek be egyes területeken, iskolákat kényszerítettek bezárásra, tiltakozásul a francia nyelvű kormány ellen, de sosem raboltak el gyerekeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.