Fejlesztés

Új ország születhet

Új ország születhet a Földön, ha megszavazzák függetlenségüket az új-kaledóniaiak.

2018.11.04 04:11ma.hu

A Csendes-óceán térségében fekvő, 270 ezer lakosú sziget jelenleg Franciaországhoz tartozik. Egy 20 évvel ezelőtti megállapodás eredményeként tartanak most referendumot az ott élők. A felmérések szerint azonban a szavazópolgárok 60 százaléka ellenzi a teljes önállóságot. Ennek ellenére később még dönthetnek máshogy a szigetlakók, mert a következő években további két szavazást tarthatnak az ügyben.

FRISS: Nemet mondtak Új-Kaledónia polgárai a teljes függetlenségre

A végső eredmény szerint a szavazók 56,4 százaléka mondott nemet a referendumon arra, hogy elszakadjon-e teljesen Franciaországtól a Csendes-óceánon fekvő, egy nagy és több kisebb szigetből álló terület.

Az őslakosok felkelése nyomán még 1988-ban döntöttek a népszavazásról, amelyet többször elhalasztottak. Új-Kaledónia népességének csaknem harmadát jelenleg az európai migránsok és az ő leszármazottaik teszik ki.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.