Oroszország

Putyin jóváhagyta az új orosz bevándorlás-politikai koncepciót

Az akár több millió oroszajkú ember oroszországi betelepítését megkönnyítő, a 2019 és 2025 közötti időszakra vonatkozó új orosz bevándorlás-politikai koncepciót írt alá szerdán Vlagyimir Putyin elnök.

2018.11.01 06:30MTI

A 17 oldalas dokumentum értelmében a törvényhozás által később konkretizálandó migrációs politikának kedvező feltételeket kell teremtenie az Oroszországba való önkéntes áttelepüléshez olyanok - egyebek között korábban kivándorolt emberek - számára, akik "képesek bekapcsolódni a pozitív társadalmi kapcsolatok rendszerébe és az oroszországi társadalom teljes jogú tagjaivá válni".

Putyin az idegenben élő oroszok világkongresszusának szerdai moszkvai tanácskozásán elmondta, hogy számos, a betelepülést és az állampolgárság megteremtését nehezítő bürokratikus akadályt eltöröltek. Elmondta, hogy az önkéntes áttelepítés ösztönzésének 12 éve alatt mintegy 800 ezren költöztek Oroszországba, és a tendencia az elmúlt hónapokban felerősödött.

A Kommerszant című napilap értesülései szerint az Ukrajnából és a Fehéroroszországból érkező emberek számára például megszűntetik a kötelező orosz nyelvvizsgát. A koncepció kialakítói úgy vélik, hogy ebből a két országból származik majd a legtöbb betelepülő. A terv olyan külföldiekkel is számol, akik nem kívánják ugyan felvenni az orosz állampolgárságot, de ideiglenesen "készek hasznot hajtani maguknak és az orosz társadalomnak".

Az új szabályozás célja, hogy munkaerőt vonzzon az országba, amúgy a munkaerő fő forrását továbbra is a természetes népszaporulatban látja. A koncepció ugyanakkor a bevándorlást elismerten a népesedési és az azokból fakadó gazdasági problémák megoldása eszközének tekinti.

Putyin már júniusban sürgette az orosz személyi igazolványok kiadásának megkönnyítését. Arról beszélt, hogy Oroszországba minél több olyan embert kell bevonzani, aki úgy érzik, hogy "vérségi kapcsolatban áll az orosz világgal", akar és képes Oroszországban dolgozni.

Az előző bevándorlás-politikai koncepciót 2012-ben fogadta el Putyin, és az ugyancsak 2025-ig szólt volna. A módosítást a szerzők szerint "a megváltozott geopolitikai realitások" kényszerítették ki.

Putyin egyébként a szerdai moszkvai tanácskozáson az hangoztatta, hogy "az orosz világ" sohasem épült kizárólag etnikai vagy nemzeti ismérv alapján, hanem azokat egyesíti, akik "úgy érzik, hogy lelkileg kötődnek Oroszországhoz, és akik az orosz nyelv, kultúra és történelem hordozóinak érzik magukat".

Méltatta a külföldön működő orosznyelvű sajtó és kulturális intézmények szerepét. Arra figyelmeztetett, hogy súlyos következményei lehetnek azoknak a politikai törekvéseknek, amelyek célja az Oroszországhoz való vallási kötődés megbontása.

Elmondta, hogy jövőre Moszkvában megnyitja kapuit a határon túli oroszok múzeuma, amely "a honfitársakkal folytatott termékeny párbeszéd színtere lehet".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.