Diplomácia

Megkezdődött a párizsi Putyin-Trump találkozó előkészítése

A két vezető az első világháborút lezáró fegyvernyugvás 100. évfordulóján tartandó megemlékezésre utazik majd a francia fővárosba, találkozójukat ehhez az eseményhez fogják igazítani.

2018.10.29 12:41MTI

Megkezdődött Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök párizsi találkozójának előkészítése - közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn Moszkvában.

A két vezető az első világháborút lezáró fegyvernyugvás 100. évfordulóján tartandó megemlékezésre utazik majd a francia fővárosba, találkozójukat ehhez az eseményhez fogják igazítani.

Peszkov szerint Putyin és Trump a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök (INF) felszámolásáról szóló orosz-amerikai megállapodás, valamint több más fontos, a stabilitást érintő kérdés ügyében "egyezteti majd óráját", a kétoldalú kapcsolatokról folytatandó megbeszélés mellett.

A Kreml szóvivője elmondta, hogy a leendő találkozó ügyében, amelyről a felek John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó múlt heti moszkvai látogatásakor állapodtak meg, konkrétumokról még nem tud beszámolni. Kijelentette ugyanakkor, hogy a két elnök nem tervez semmilyen dokumentumot aláírni.

A Jair Bolsonaro szélsőjobboldali jelölt által megnyert brazil elnökválasztással kapcsolatban kijelentette: Oroszország bízik abban, hogy mind kétoldalú, mind sokoldalú alapon folytatni tudja az együttműködést Brazíliával. Mint mondta, Putyin mindenképpen üdvözölni fogja a megválasztott államfőt.

Kérdésre válaszolva kijelentette, hogy még mindig nem született megállapodás Kim Dzsong Un észak-koreai vezető Oroszországi látogatásának konkrét időpontjáról. Magas rangú orosz tisztségviselők korábban bejelentették, hogy a vizit még idén létrejöhet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.