Spanyol védelmi miniszter

Hasogdzsi-ügy: súlyosan megsértették az emberi jogokat

Az emberi jogok súlyos megsértésének nevezte Margarita Robles spanyol védelmi miniszter Dzsamál Hasogdzsi szaúd-arábiai ellenzéki újságíró meggyilkolását az Antena3 spanyol televízióadó délelőtti műsorában kedden.

2018.10.23 21:12MTI

Hangsúlyozta Spanyolország "világos elkötelezettségét" az emberi jogok védelme mellett szerte a világon.

Kiemelte a nemzetközi közösség reakciójának jelentőségét, amely véleménye szerint "nem nézhet félre" ilyen esetekben, épp ezért "elengedhetetlen" a független és átlátható vizsgálat az ügyben.

"Ez nem egy könnyű vita" - jelentette ki a miniszter a Szaúd-Arábiába irányuló fegyvereladásokkal kapcsolatban, kifejtve, hogy ebben ugyanis arról kell dönteni: az kereskedelmi érdekek vagy az emberi jogok élveznek-e elsőbbséget.

Margarita Robles elmondta: a kérdésben Pedro Sánchez spanyol kormányfő határoz, aki a szerdai parlamenti ülésen ismerteti majd a hivatalos kormányzati álláspontot.

A spanyol törvényhozás legnagyobb pártjai közül három, a kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE), a konzervatív Néppárt (PP), és az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt véleménye szerint a kabinetnek meg kell várnia a gyilkossági ügy hivatalos vizsgálatának eredményét, mielőtt bármilyen döntést hozna Szaúd-Arábiával kapcsolatban.

A baloldali Unidos Podemos (Együtt képesek vagyunk rá) pártszövetség ezzel szemben a fegyvereladások azonnali felfüggesztését követeli.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet szerint Spanyolország Szaúd-Arábia negyedik legnagyobb fegyverexportőre, 2015 óta összesen 932 millió euró értékben adott el katonai eszközöket a sivatagi királyságnak.

A spanyol védelmi tárca augusztus közepén bejelentette: felül kívánja vizsgálni a folyamatban lévő fegyvereladásokat, miután augusztus 9-én légitámadás ért egy piacot és egy autóbuszt Jemen északi részén, a húszi lázadók ellenőrizte területen. Az 51 halálos áldozat között 40 gyerek volt. Jemenben a szaúdi vezetésű nemzetközi koalíció hajt végre légitámadásokat.

A spanyol sajtó szeptember első napjaiban már tényként közölte a védelmi minisztériumra hivatkozva, hogy a kormány úgy döntött: eláll a 400 lézerirányítású precíziós bomba leszállításáról szóló szerződéstől, és visszafizetik azok 9,2 millió eurós vételárát.

Josep Borrell spanyol külügyminiszter viszont szeptember 13-án azt nyilatkozta: "nem találtak szabálytalanságot", ezért úgy határoztak, hogy "tiszteletben tartják" a szerződést, amelyet még 2015-ben kötött az előző spanyol kormány.

A döntés hátterében a média szerint az állhatott, hogy veszélybe került az öt hadihajó szállításával kapcsolatos, 1,8 milliárd euró értékű szerződés is a két ország között.

A korvettek gyártásáról szóló szerződés kulcsfontosságú ahhoz, hogy a Navantia hajógyár meg tudja tartani hatezer alkalmazottját - állította a vállalat dolgozóinak érdekképviselete.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.