A CIA elárulta ki a felelős

Egy törzsi vezető és az al-Kaida ölette meg Bhuttót

Benazir Bhutto volt pakisztáni miniszterelnök meggyilkolásáért egy helyi törzsi vezető és az al-Kaida a felelős az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) szerint.

2008.01.18 17:00MTI

Az ellenzéki vezető életét egy bizonyos Baitullah Mehsud nevű északnyugat-pakisztáni törzsi vezetővel szövetséges fegyveresek oltották ki, akiket a merénylet végrehajtásában az al-Kaida terrorhálózat emberei segítettek - közölte Michael Hayden CIA-igazgató a The Washington Post pénteki számában megjelent interjúban. Hayden elmondta, hogy a Bhutto haláláért felelős erők állnak az új erőszakhullám mögött is, amely Pakisztán stabilitását fenyegeti.

A volt kormányfő meggyilkolása egy szervezett kampány része, amelyben más pakisztáni vezetők ellen is merényleteket hajtottak végre - tette hozzá. A CIA véleménye lényegében a pakisztáni kormány álláspontját tükrözi. Pervez Musarraf pakisztáni elnök kormánya az Egyesült Államok szoros szövetségese a terrorizmus elleni küzdelemben. Michael Hayden szerint Pakisztánban a helyi és a nemzetközi terroristák összefogása veszélyt jelent Musarraf kormányára. Mint mondta, világos, hogy az al-Kaida és a különböző helyi szélsőséges, szakadár erők folytatják harcukat a jelenlegi pakisztáni állam ellen.

Néhány nappal Bhuttó december 27-i halála után a pakisztáni hatóságok közzétettek egy üzenetváltást, amely Mehsud és támogatói között történt. A törzsi vezető örömét fejezte ki Bhutto halála kapcsán. Az üzenetből úgy tűnt ki, ő állt a merénylet mögött. Washington mindeddig tartózkodott attól, hogy kiálljon a pakisztáni kormány magyarázata mellett. Hayden nem volt hajlandó részletezni, hogy a CIA milyen értesüléseket szerzett, amelyek megerősítik a hivatalos pakisztáni verziót. Az újság szerint ez azért is furcsa, mert Pakisztánban sokan éppen Musarraf kormányát sejtik a gyilkosság mögött. Hayden mindenesetre leszögezte: Pakisztánnál nincs jobb szövetségese az Egyesült Államoknak a terrorellenes küzdelemben.

"A Baitullah Mehsudhoz kapcsolódó hálózat követte el, nincs okunk ezt megkérdőjelezni" - jelentette ki a hírszerző főnök. Magyarázata szerint az al-Kaidát - amely az utóbbi hónapokban újra kiépítette szervezetét az afganisztáni határtérségben - és a helyi felkelő erőket a Nyugat-barát Musarraf-kormánnyal szembeni gyűlölet forrasztja egybe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.