USA

Vádat emeltek az amerikai repülők és űrhajók után kémkedő kínai ellen

Hszü Jan-csün kínai állampolgárt Belgiumban tartóztatták le még április elején, kedden adták ki az Egyesült Államoknak.

2018.10.11 07:58MTI

Vádat emeltek egy kínai férfi ellen gazdasági hírszerzés gyanújával az Egyesült Államokban.

Hszü Jan-csün kínai állampolgárt Belgiumban tartóztatták le még április elején, kedden adták ki az Egyesült Államoknak.

John Demers, a nemzetbiztonságért felelős amerikai igazságügyi miniszterhelyettes újságíróknak elmondta: a férfi az amerikai repülőgépiparra és űrhajózásra vonatkozó ipari és kereskedelmi kémkedést végzett, és a feltételezések szerint a kínai állambiztonsági minisztérium munkatársa. Pekingben ez a minisztérium a felelős a külföldi hírszerzésért és az elhárításért.

"Nem tűrhetjük, hogy egy nemzet ellopja szellemi munkánk gyümölcseit" - fogalmazott Demers.

A férfit kiadatása óta egy ohiói börtönben őrzik. Szerdán az ohiói Cincinatti vádesküdtszéke emelt vádat ellene.

A vád szerint Hszü 2013 óta vezető amerikai repülőgépgyártókat és iparági szakembereket vett célba, hogy "rendkívül érzékeny" műszaki információkat szerezzen meg. A vádirat szerint amerikai szakembereket hívott meg Pekingbe "szakmai eszmecserére" vagy egyetemeken tartandó előadásokra.

Hszü ellen összeesküvés és gazdasági kémkedés kísérlete miatt emeltek vádat. A bűncselekményért az Egyesült Államokban 15 évig terjedő börtönbüntetést szabhatnak ki. Kereskedelmi titkok megszerzése céljából elkövetett összeesküvésért 10 esztendeig tartó szabadságvesztés a büntetési tétel.

Az első kommentárok emlékeztetnek, hogy a vádemelésre a Washington és Peking közötti szélesedő kereskedelmi háború közepette került sor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.