2013-ban tűnt el a hegymászó

Levágták és ellopták Erőss Zsolt emléktábláját az Oltár-kő tetejéről

Ismeretlenek levágták és ellopták azt az emléktáblát, amelyet a Békás-szorosban levő Oltár-kő tetején állítottak Erőss Zsolt hegymászó emlékére barátai 2013 júliusában, másfél hónappal az után, hogy a hegymászó eltűnt a Kancsendzönga 8586 méter magas csúcsának meghódítása után.

2018.10.10 11:00MTI

Azt, hogy a tábla eltűnt, sziklamászók vették észre a hétvégén. A tolvajok az emléktáblát tartó vascsavarokat flexszel vágták le. A Hargita megyei hegyimentő szolgálat vezetője, Fekete Örs az MTI tudósítójának, Gazda Árpádnak elmondta, hogy szerdán a helyszínen dokumentálják a történteket, és ismeretlen tettes ellen feljelentést tesznek a rendőrségen.

A hegyimentők vezetője hozzátette: szeptember végén jártak utoljára a sziklaszirten, és akkor még a helyén volt az tábla. Azóta pedig a szomszédos megye hegyi-csendőrjei több tíz négyzetméteres román zászlót tűztek ki a hegycsúcsra. Fekete Örs úgy tudta, hogy fém zászlótartó rögzítéséhez áramfejlesztőt és villamos gépeket vittek fel a szirtre.

"Nem tudjuk, ki vette le az emléktáblát, de a gyanú rájuk, vagy a hegyi csendőrökre) vetül. Akik olykor felmásznak, azoknál nem szokott flex és generátor lenni" - mondta Fekete Örs.

Ráadásul a sziklatömbre csak sziklamászó technikával lehet feljutni.

A Neamt megyei csendőrkapitányság szóvivője, Marius Gamanut elmondta, hogy a hegyi csendőrök a román centenárium tiszteletére állítottak fel egy nagyméretű román zászlót az Oltár-kőre szeptember 26-án. Hogy a zászlót rögzítsék, egy fém zászlótartót vittek fel, amelyet csavarokkal rögzítettek egy lapos sziklára.

A szóvívő hozzátette azt is, hogy a csendőrök közül senki sem emlékszik arra, hogy ott bármiféle emléktáblát látott volna.

Nem hiszem, hogy valaki nap mint nap ellenőrizte volna, hogy megvan-e a tábla, és megállapította volna, hogy éppen azon a napon tűnt el, amikor felszerelték a zászlót" - idézte a Mesagerulneamt.ro a csendőrségi szóvivőt.

A zászlótűzést a Neamt megyei Területi Közrendi Hatóság (ATOP Neamt) szervezte. A hatóság elnöke, Adrian Bourceanu annyit tett hozzá a történtekhez, hogy csak akkor mond véleményt, amikor már véget ért a belső vizsgálat a csendőrségnél. Elmondta, hogy a zászlókitűzési akciót megelőzően csak azt vizsgálták, hogy hol van Hargita és Neamt megye határa.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.