Külföld

Letette a hivatali esküt Brett Kavanaugh főbíró

Alig másfél órával azt követően, hogy a szenátusban 50:48 arányban megszavazták a jelöltségét.

2018.10.07 12:11MTI

Helyi idő szerint szombaton este letette a hivatali esküt Brett Kavanaugh, aki az Egyesült Államok 114. alkotmánybírája lett.

Alig másfél órával azt követően, hogy a szenátusban 50:48 arányban megszavazták a jelöltségét, Brett Kavanaugh - a hagyományok szerint Bibliára tett kézzel - felesküdött a legfelsőbb bíróság bírói tisztségére.

Az új főbírót John Roberts, a legfelsőbb bíróság elnöke eskette fel zárt körű ceremónia keretében. A szertartáson részt vett az az Anthony Kennedy alkotmánybíró is, akinek nyáron bejelentett visszavonulása miatt jelölte Donald Trump elnök az addig washingtoni fellebbviteli bíróként dolgozó Kavanaugh-t.

Brett Kavanaugh kedden már részt vesz a legfelsőbb bíróságon folyamatban lévő ügyek tárgyalásán.

Donald Trump, útban egy választási nagygyűlésre Kansasbe, az elnöki különgépen közzétett Twitter-bejegyzésben gratulált az új főbírónak, és egyúttal bírálta a demokrata politikusokat "szörnyűséges támadásaikért" Kavanaugh ellen. A kíséretében lévő újságíróknak azt mondta: azért is döntött Kavanaugh jelölése mellett, mert a bíró tiszta múltú ember.

Kavanaugh kinevezését heves vita előzte meg, mert egy nő azzal vádolta meg, hogy 1982-ben szexuálisan zaklatta. Trump nem vonta kétségbe a nő által elmondottakat, de "száz százalékig" biztosnak mondta magát abban, hogy összetévesztette a főbírót valaki mással.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.