16 lövés

Elítélték a fekete tinédzsert agyonlövő chicagói rendőrt

Laquan McDonald halála után nemcsak Chicagóban, hanem szerte az Egyesült Államokban tüntetéssorozat söpört végig a rendőri brutalitás ellen.

2018.10.06 10:57MTI

Egy chicagói bíróság esküdtszéke bűnösnek találta azt az amerikai rendőrt, aki 2014-ben intézkedés közben 16 lövést eresztett egy 17 éves afroamerikai fiatalemberbe.

Jason Van Dyke rendőrt az esküdtszék hirtelen felindulásból elkövetett gyilkosságban mondta ki bűnösnek.

A 17 esztendős Laquan McDonald halála - amelyet a rendőrség kamerája rögzített - 2014-ben a rendőri brutalitás elleni zavargásokat váltott ki Chicagóban. A város rendőrfőnökét elbocsátották, és az igazságügyi minisztérium is vizsgálatot indított a rendőri erőszak ügyében.

Van Dyke rendőr a per idején - óvadék ellenében - szabadlábon volt, ezt a lehetőséget az esküdtszék döntése után megvonták tőle.

"Ez tragédia és nem gyilkosság volt" - mondta záró védőbeszédében a rendőr ügyvédje, azzal érvelve, hogy kliense veszélyben érezte az életét, McDonald ugyanis egy nagy késsel közelített felé. A vád képviselője viszont leszögezte: ezt a momentumot a rendőrségi kamera nem rögzítette, tehát a veszélyeztetettség érzete mint motívum nem fogadható el, ugyanakkor - tette hozzá - a vádlott túlságosan is gyorsan rántott fegyvert, és az esetleges fenyegetésre aránytalan választ adott.

Az ítéletet a bíró várhatóan október 31-én hirdeti ki.

Laquan McDonald halála után nemcsak Chicagóban, hanem szerte az Egyesült Államokban tüntetéssorozat söpört végig a rendőri brutalitás ellen. 2015-ben 18 rendőr ellen emeltek vádat intézkedés közben elkövetett gyilkosság miatt. 2017-ben csökkent a rendőri erőszak aránya, már csak 7 rendőr ellen emeltek vádat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.