USA

Beismerő vallomást tett a Fehér Házba gyanús leveleket küldő férfi

A levelekről időközben kiderült, hogy nem mérgező ricinusmagokat tartalmaztak.

2018.10.05 08:20MTI
hirdetés

Beismerő vallomást tett a korábban ricinesnek vélt leveleknek a Fehér Házba és a Pentagonba küldésével gyanúsított férfi, akit szerdán tartóztattak le az Egyesült Államok középnyugati Utah államában - tudatta csütörtökön az amerikai igazságügyi minisztérium. A levelekről időközben kiderült, hogy nem mérgező ricinusmagokat tartalmaztak.

A 39 éves volt tengerészgyalogos, William Clyde Allen III. beismerte, hogy leveleket küldött Donald Trump amerikai elnöknek, Christopher Wray FBI-főnöknek, James Mattis védelmi miniszternek és John Richardson admirálisnak, a tengeri hadműveletek irányítójának címezve. A borítékok egyike sem jutott el a címzetthez, mert már a postázóban kiszűrték őket.

A ricint rendkívül erős méregként tartják számon, a biológiai fegyverek egyik hagyományos hatóanyaga. A szervezetbe jutva egy csöppnyi mennyiség is fulladást, hányást és belső vérzéseket okoz, végső soron halálhoz vezethet. Nincs ismert ellenszere. A mérget a ricinusmagból lehet kinyerni.

A hatóságok nem közölték, hogy mi lehetett Allen indítéka. A férfi ellen pénteken emelnek vádat, 25 ezer dolláros (7 millió forintos) óvadék ellenében védekezhet szabadlábon. Allen 1998 és 2002 között szolgált a haditengerészetben, a második legalacsonyabb rangig jutott, mielőtt leszerelt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.