Törökország

Katonai jármű mellett robbantottak a kurd szakadárok, hét halott

Hét török katona meghalt, kettő pedig súlyosan megsebesült csütörtök reggel a főként kurdok lakta délkelet-törökországi Batman tartományban.

2018.10.04 11:50MTI

Páncélautójuk mellett a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadárjai felrobbantottak egy korábban az úttestbe rejtett, házi készítésű pokolgépet - jelentette a Demirören török hírügynökség.

Az incidens a tartomány Hasankeyf körzetében történt. A beszámoló szerint a PKK lázadói távirányítóval hozták működésbe a detonátort.

A hét katona, akik közül négy a helyszínen, három pedig a kórházba szállítást követően vesztette életét, a helyi útépítési munkálatok biztosításáért volt felelős. Egyikük altisztként teljesített szolgálatot.

A biztonsági erők légi támogatású hajtóvadászatot indítottak a szökésben lévő felkelők ellen.

A PKK 1984 óta folytat fegyveres felkelést a kurd kisebbség függetlenségéért Kelet- és Délkelet-Törökországban. A csoportot Törökország mellett az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek tartja.

Két és fél év fegyverszünet után 2015 júliusában újultak ki a harcok a lázadók és a biztonsági erők között, majd Ankara átfogó offenzívát indított a PKK ellen. Azóta legkevesebb 300 civil, a biztonsági erők mintegy 800 tagja és több mint 10 ezer lázadó halt meg az összecsapásokban. 2016 nyarára a felkelők kiszorultak a délkeleti országrész városaiból, a török beavatkozás a térség hegyvidéki területein folytatódik, ahol rendszeresek a rövidebb időtartamú kijárási tilalmak is.

A kurd szakadároknak hosszú hónapok óta a mostani volt a legtöbb török halálos áldozatot követelő robbantása Délkelet-Törökországban.

A biztonsági erők és a PKK között több mint 34 éve tartó konfliktus már mintegy 50 ezer emberéletet követelt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.