Diplomácia

Közös nyilatkozatot írt alá a dél-koreai és az észak-koreai vezető

A két Korea megállapodott abban, hogy 'eltávolítson minden olyan veszélyt, amely háborúhoz vezethet a félszigeten'.

2018.09.19 08:01MTI

Észak-Korea az atomfegyver-mentesítés irányába mutató konkrét lépésekbe egyezett bele - jelentette be Mun Dzse In dél-koreai elnök szerdán Phenjanban.

A dél-koreai elnök Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel közös sajtótájékoztatóján közölte azt is, hogy Kim hozzájárul ahhoz, hogy nemzetközi szakértők jelenlétében véglegesen leszereljék a nukleáris létesítményeket.

Mun kijelentette: a két Korea megállapodott abban, hogy "eltávolítson minden olyan veszélyt, amely háborúhoz vezethet a félszigeten". A dél-koreai politikus aláhúzta: "a teljes atomfegyver-mentesítés a már nem is olyan távoli jövőben megvalósulhat". Kim kifejezte azt a szándékát, hogy hamarosan szeretne Szöulba látogatni.

Közös nyilatkozatot is aláírt a két ország vezetője Phenjanban - közölte a Korea-közi csúcs szöuli sajtóközpontja.

Az eseményről készült felvételeken látható, hogy a két politikus kézjegyével látja el a nyilatkozatot, majd kezet ráz egymással. A ceremóniát a Pekhvavon állami vendégházban rendezték, ahol a dél-koreai elnököt és kíséretét szállásolták el.

A nyilatkozattal párhuzamosan No Kvang Csol észak-koreai és Szong Jong-mu dél-koreai védelmi miniszter átfogó katonai megállapodást írt alá a feszültségek csökkentéséről, valamint arról, hogy elejét vegyék a véletlen katonai incidenseknek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.