Illegális bevándorlás

Berlin és Bécs támogatja Brüsszel határvédelmi javaslatait

'Súlyponti' kérdés a külső határ védelme.

2018.09.16 19:59MTI

A német és az osztrák kormány támogatja az Európai Bizottság javaslatait az Európai Unió (EU) külső határának védelméről - jelezte Angela Merkel német és Sebastian Kurz osztrák kancellár a jövő heti EU-csúcsról vasárnap Berlinben folytatott megbeszélésük előtt.

Angela Merkel sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy kormánya egyetért az osztrák soros EU-elnökséggel abban, hogy "súlyponti" kérdés a külső határ védelme.

Jean-Claude Juncker, a brüsszeli bizottság elnöke a határvédelemről "előremutató" javaslatokat tett, amelyeket "kimondottan üdvözlök" - tette hozzá a német kancellár.

A migrációval kapcsolatban az EU és Afrika együttműködésére is hangsúlyt kell helyezni, és a szerdán kezdődő kétnapos informális EU-csúcson akár a "munkamegosztásról" is lehet tárgyalni, "hiszen Afrikának 53 országa van, és nem tud mindenki mindegyikkel foglalkozni" - mondta a német kancellár.

Mint mondta, az informális csúcs - amelynek másik kiemelt témája a brit EU-tagság megszüntetése (Brexit) - "nagyon hasznos formátum", mert tovább lehet szélesíteni a migrációról folytatott diskurzust. Rámutatott, hogy az EU-s kormány-, illetve államfőket összefogó Európai Tanács salzburgi tanácskozásán nem döntéseket hoznak, hanem "eszmecserét" folytatnak majd.

Sebastian Kurz hangsúlyozta, hogy Ausztria már régóta sürgeti mindazt, amit Jean-Claude Juncker javasolt, "jelesül a Frontex megerősítését, méghozzá nem majd valamikor, hanem már 2020-ban, és mandátuma kiterjesztését is, hogy együttműködhessen tranzitországokkal".

Ezt az együttműködést azzal a céllal kell folytatni, hogy a Földközi-tengeren az EU-ba tartó migrációs útvonalon "ne is induljanak el a hajók", és így az embercsempészek "ne sodorjanak veszélybe embereket és ne keressenek még több pénzt" - fejtette ki az osztrák kancellár.

Elmondta, hogy az osztrák soros elnökség az Afrikai Unió vezetőjével, Paul Kagame ruandai elnökkel EU-Afrika csúcstalálkozót szervez decemberre. Kiemelte, hogy nem csak a migráció témáját állítják középpontba, hanem a gazdasági együttműködés és az innováció ügyét is.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.