Vallás

Kivonul a konstantinápolyi patriarkátus vezette szervezetekből az orosz ortodox egyház

A moszkvai szinódus múlt heti állásfoglalásában kifogásolta a döntést.

2018.09.14 20:08MTI

Kivonul a konstantinápolyi patriarkátus vezette szervezetekből az orosz ortodox egyház, és megszünteti a közös istentiszteleteket - döntötte el az egyház szinódusa pénteken Moszkvában.

A döntés oka, hogy I. Bartolomaiosz, Konstantinápoly ökumenikus pátriárkája kijevi exarchává (legátussá, elvileg külső egyházmegyei vezetővé) nevezte ki az Egyesült Államokból Daniel (Danyiil) pamphiloni érseket, Kanadából pedig Ilarion edmontoni püspököt "az ukrajnai ortodox egyház autokefáliájának megadása előkészítésének keretei között".

Ilarion volokolamszki metropolita (püspök), az orosz ortodox egyház külkapcsolatainak vezetője közölte, hogy Kirill orosz pátriárka Bartolomaiosz nevét többé nem említi meg a liturgiák során, de "az eucharisztikus kapcsolat" nem szakad meg a két ortodox egyház között.

Petro Porosenko ukrán elnök 2018. április 17-én fordult I. Bartolomaioszhoz azzal a kéréssel, hogy adjon ki bullát az egységes ukrajnai helyi egyház megalapításáról. Moszkvai félelmek szerint az autokefália megadása, a 90-es évek elején magalakult "szakadár" ukrán egyháznak újabb erőszakhoz és a vagyonmegosztás körüli bonyodalmakhoz, templomfoglalásokhoz vezet majd.

Az ortodoxia 15 autokefál ("saját fejű", önálló) részegyházra oszlik, négy ősi patriarkátus és önálló nemzeti egyház alkotja. Pápája, központosított egyházszervezete nincs. A jelenleg mintegy 6 ezer hívőt összefogó konstantinápolyi (Isztambulban székelő) patriarkátus történelmileg tiszteletbeli elsőséget élvez a többi ortodox egyház között, vezetője az ortodox klérus szemében "első az egyenlők között", ám fennhatóságát a világ legnépesebb, mintegy 150 milliósra becsült lélekszámú ortodox egyházát irányító Moszkva nem ismeri el.

A Bartolomaiosz által legátusnak kinevezett mindkét észak-amerikai főpap az orosz ortodox egyház szempontjából "szakadár" ukrán egyházat képviseli, miközben a moszkvai patriarkátus saját kánoni területének tekinti Ukrajnát.

A moszkvai szinódus múlt heti állásfoglalásában kifogásolta, hogy Bartolomaiosz Kirill orosz pátriárkával és Onufrij kijevi metropolitával való egyeztetés nélkül, az ukrajnai egyházmegye vezetésének egyöntetű akarata ellenére döntött arról, hogy autokefáliát biztosít "Ukrajna ortodox hívőinek". Moszkva álláspontja szerint a konstantinápolyi egyházi vezető történelmi tényeket hamisan értelmezve hivatkozik arra, hogy olyan kizárólagos hatalmi kompetenciái vannak, "amelyekkel valójában nem rendelkezik, és sohasem rendelkezett".

Az orosz álláspont szerint az ukrán autokefália megadása - a hívők számát tekintve - a keleti és a nyugati keresztény egyház 1054-ben történt szakadásához lenne mérhető.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.