Időszámítás

Közzétette az óraátállítás eltörlésével kapcsolatos tervet az EU

Arra kérik a tagállamokat, hogy tegyék meg a szükséges előkészületeket.

2018.09.13 11:34ma.hu

Európában 2019-től megszűnne az évszakokhoz kapcsolódó óraátállítás, így a tagállamok szabadon dönthetnének arról, hogy a jövőben a nyári vagy a téli időszámítást kívánják-e alkalmazni állandó jelleggel – írja a Portfolio.

Violeta Bulc közlekedéspolitikáért felelős uniós biztos arról beszélt: „felkérjük a tagállamokat és a vállalkozásokat, hogy tegyék meg a szükséges előkészületeket egy unión belüli összehangolt megközelítés biztosítása érdekében”.

A bizottság javaslata
- megszünteti az egész Európai Unióra kiterjedő szezonális óraátállítást;
- egyértelmű és gyors ütemtervet határoz meg a változások hatálybalépésére vonatkozóan;
- a tagállamok közötti összehangolt koncepció biztosítása érdekében ösztönzi a nemzeti és európai szintű konzultációt.

A zökkenőmentes áttérés érdekében a Bizottság javaslata alapján minden tagállam 2019 áprilisáig jelezni fogja, hogy az állandó nyári vagy téli időszámítást szándékozik-e alkalmazni.

A nyári időszámításra való utolsó kötelező átállásra 2019. március 31-én kerül sor. Ezt követően a téli időszámításra való tartós átállást választó tagállamok 2019. október 27-én, vasárnap egy utolsó szezonális óraátállítást alkalmazhatnak. Ezen időpontot követően az évszakokhoz kapcsolódó óraátállítás alkalmazására nem lesz mód. A tervet az Európa Parlamentnek és a Tanácsnak kell elfogadnia 2019 márciusáig.

Arról még nem született döntés, hogy Magyarország a téli vagy a nyári időzónát választaná-e.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.