Vatikán

Sikkasztás, pénzmosás: vizsgálat folyik a Sixtus-kápolna kórusa ellen

Vizsgálat folyik a Sixtus-kápolna kórusa, a világ legrégebbi, több mint fél évezrede alapított énekkara ellen.

2018.09.13 09:54MTI
hirdetés

Megerősítette a Vatikán azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint vélelmezett pénzügyi visszaélések miatt vizsgálat folyik a Sixtus-kápolna kórusa, a világ legrégebbi, több mint fél évezrede alapított énekkara ellen.

A Vatikán sajtóosztályának szerda késő este kiadott közleményéből csak annyi derül ki, hogy a Ferenc pápa által engedélyezett vizsgálatot hónapokkal ezelőtt indították "egyes gazdasági-adminisztratív ügyekben", és az jelenleg is folyamatban van.

A vatikáni eseményeket szorosan figyelemmel kísérő torinói napilap, a La Stampa úgy értesült, hogy csalás, sikkasztás és pénzmosás gyanúja merült fel a világhírű Coro della Cappella Sistina két vezetője ellen, Michelangelo Nardella adminisztratív igazgató és Massimo Palombella szaléziánus esperes, a társulat művészeti vezetője ellen.

Az újság szerint a két igazgató számlát nyitott az egyik olasz banknál a koncertekből származó bevételek letétbe helyezésére, de a pénzből személyes kiadásaikat fedezték.

Nadellát júliusban egy más szabálytalanság miatt már felfüggesztették tisztségéből. A kórus nyári egyesült államokbeli turnéját júliusban minden hivatalos magyarázat nélkül törölték.

A Sixtus-kápolna énekegyüttest 1471-ben alapították, de gyökerei Nagy Gergely pápa idejére (590-604) nyúlnak vissza. A kórus énekel a pápai miséken, emellett koncertezik szerte a világban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.