Külföldi sajtó Magyarországról

Vajon elfogynak-e a magyar miniszterelnök barátai az Európai Néppártban?

Brit lap a Sargentini-jelentés vitájáról.

2018.09.10 14:34MTI
hirdetés

A Magyarországgal foglalkozó európai parlamenti jelentés közelgő plenáris vitájáról közölt cikket hétfőn a Financial Times című brit üzleti-politikai napilap.

Az Orbán Viktor uniós szövetségesei türelmetlenek című írásban a lap arra emlékeztetett, hogy az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése kedden Orbán Viktor részvételével vitát tart, majd szerdán szavaz a Magyarországról szóló legújabb jelentésről.

A cikk szerzője szerint a kérdés az, vajon elfogynak-e a magyar miniszterelnök barátai politikai pártcsaládjában, az Európai Néppártban (EPP). Mehreen Khan szerző szerint "nem minden jobbközép politikus örül annak", hogy meg kell osztania a politikai platformot a magyar miniszterelnökkel. Orbán Viktor "növekvő önkényuralmi rendszere", valamint az, hogy "kóstolgatja" az unió liberálisait és föderalistáit, erősen megosztotta az EPP-t nyolc hónappal az európai parlamenti választásokat megelőzően - állította a kommentátor.

Az cikk szerint Orbán Viktor kockázatot jelent Manfred Weber, az EPP jelenlegi európai parlamenti (EP) frakcióvezetőjének csúcsjelölti kampányára nézve, amellyel a jövőre esedékes EP-választásokra készül. A brit lap azt írta, egy név nélkül nyilatkozó forrás szerint Weber egy múlt heti telefonbeszélgetésben az "Állítsuk meg Brüsszelt" kampány lecsendesítésére szólította fel a magyar miniszterelnököt. A keddi vita jól mutatja majd, Orbán mennyire tolta ki az EPP határait - vélekedett a szerző.

A Magyarországról szóló különjelentés megszavazásától függetlenül Orbán Néppártból való "kirúgása" továbbra is összehangolt erőfeszítést igényelne a csoporton belül - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.