Állategészségügy

26 év után ismét sertéspestist mutattak ki Japánban

Több mint negyedszázad elteltével ismét sertéspestist mutattak ki Japánban.

2018.09.09 14:01MTI
hirdetés

A Gifu tartományi központban kimutatott sertéspestis kórokozója a mezőgazdasági minisztérium közleménye szerint nem azonos a Kínában pusztító afrikai sertéspestis vírusával.

Japánban 26 éve nem fordult elő sertéspestis-fertőzés. A tokiói mezőgazdasági minisztérium felfüggesztette a sertéshús és a vaddisznóhús exportját.

Kínában, a világ legnagyobb sertéstenyésztő országában most először jelent meg az afrikai sertéspestis.

Az első fertőzött állományt augusztus elején fedezték fel, azóta már nyolc másik helyre is eljutott a rendkívüli fertőző vírus. Eddig több mint 40 ezer sertést vágtak le és semmisítettek meg, de félő, hogy a járvány átterjed Délkelet-Ázsia más országaira.

A Kínát sújtó afrikai sertéspestis ázsiai elterjedésének kockázata miatt a héten rendkívüli ülést hívott össze az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), hogy a tíz érintett országgal közösen kidolgozzák és életbe léptessék a járvány elterjedésének megakadályozását célzó akciótervet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.