Bűnügy

Megkéselték a brazil elnökjelöltet

Késeléses támadás érte csütörtökön Jair Bolsonaro szélsőjobboldali brazil elnökjelöltet Juiz de Fora városában tartott kampányrendezvényén.

2018.09.07 10:05MTI

A brazil rendőrség közlése szerint elfogták a késelőt.

A politikus állapotáról ellentmondásosak az információk. A GloboNews brazil tévécsatorna úgy tudja, megműtik Bolsonarót, míg a fia, Flavio Twitter-üzenete szerint csak könnyebb, felületi a seb. A Folha című hírlap tudomása szerint viszont a késszúrás Bolsonaro máját is érte, aki emiatt sok vért vesztett.

A hírtelevízió képsorokat mutatott a történtekről. A politikus fájdalmában felüvöltött és hátraesett támogatói karjaiba, amikor belészúrt a támadó. Látható az is ahogy hívei vállukon viszik a merényletet követően nagy embertömegben.

Bolsonaro mintegy három évtizede politizál a brazil kongresszusban. A szélsőjobboldali jelölt a törvényes rend erősítésével kampányol, ennek során ismételten követelte, hogy a brazil rendőrség belátása szerint végezhessen kábítószercsempészekkel és más bűnözőkkel. Emellett nyíltan dicsérte az egykori katonai diktatúrát Brazíliában. Bolsonaro ellen a brazil legfelsőbb bíróságon eljárás folyik egy beszéde miatt, amelyben az ügyészség szerint gyűlöletre és nemi erőszakra uszított.

Brazíliában október 7-én nemcsak elnökválasztást tartanak, hanem megválasztják a parlamentet és a szövetségi tagállamok kormányzóit is. A választási kampány augusztus 15-én kezdődött.

A választási hadjárat ugyancsak csütörtöki híre: a brazil legfelsőbb bíróság elutasította a korrupciós vádakkal bebörtönzött Luiz Inácio Lula da Silva volt elnök fellebbezését, hogy indulhasson az októberi elnökválasztáson.

Az IBOPE helyi közvéleménykutató-intézet legfrissebb felmérése szerint Lula nélkül Jair Bolsonaro szélsőjobboldali képviselő nyerné meg az elnökválasztás október 7-re kiírt első fordulóját, ám nagy valószínűséggel elveszítené a második fordulót.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.