Vesztegetés, sikkasztás...

20 évet is kaphat a volt dél-koreai elnök

Egyebek mellett vesztegetés, sikkasztás és hatalommal visszaélés miatt fogták perbe.

2018.09.06 11:16MTI

Az ügyészség csütörtökön Ri Mjong Bak volt dél-koreai elnökre húszéves börtönbüntetés kiszabását kérte. Egyebek mellett vesztegetés, sikkasztás és hatalommal visszaélés miatt fogták perbe. A szöuli bíróság október elején hoz majd ítéletet az ügyben.

Az ügyészség azt is indítványozta, hogy a bíróság kötelezze Ri Mjong Bakot 15 milliárd von (3,8 milliárd forint) bírság megfizetésére, 11,1 milliárd von (2,8 milliárd forint) értékben pedig rendeljen el vagyonelkobzást.

Ri Mjong Bak pere május elején kezdődött. Azzal vádolják, hogy 11,1 milliárd von kenőpénzt fogadott el a hírszerzéstől, a Samsung elektronikai vállalattól és más szervezetektől. A volt elnök ezenkívül állítólag mintegy 35 milliárd vont (8,35 milliárd forintot) sikkasztott el egy, a vádhatóság szerint valójában az ő tulajdonában álló magáncég – a DAS autóalkatrész-gyártó vállalat – alapjaiból, és 3 milliárd von (720 millió forintot) adót csalt el.

A 76 éves vádlott 2008 és 2013 között volt Dél-Korea elnöke. Ártatlannak vallotta magát, és azt állította, hogy így akar leszámolni vele Mun Dzse In jelenlegi államelnök hivatala, mert bosszút akar állni elődje, Ro Mu Hjon államfő haláláért, aki egy korrupciós ügybe keveredve öngyilkosságot követett el 2009-ben.

Elmarasztaló ítélet esetén Ri a negyedik dél-koreai elnök lesz, aki rács mögé kerül.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.