USA

Jon Kyl volt szenátor foglalja el az elhunyt John McCain helyét a szenátusban

McCain szenátor özvegye, Cindy McCain Twitteren fejezte ki jókívánságait Jon Kylnak.

2018.09.05 02:36MTI

Jon Kyl volt szenátort nevezte ki kedden az arizonai kormányzó az elhunyt John McCain helyére a szövetségi szenátusban.

Az arizonai törvények értelmében két választás közötti időszakban nem pótválasztással, hanem kinevezés révén kerülhet a szövetségi törvényhozás megüresedett helyére politikus. A kinevezés joga Arizona állam kormányzójáé.

Doug Ducey, a déli állam republikánus kormányzója kedden bejelentette: a 76 esztendős Jon Kyl volt szenátort nevezi ki a néhány nappal ezelőtt elhunyt John McCain helyére. Kyl szenátor 2013-ban vonult vissza az aktív politizálástól, azóta egy washingtoni ügyvédi iroda lobbistájaként tevékenykedett. 1994 óta volt a szenátus tagja, korábban négy cikluson keresztül képviselő volt a washingtoni kongresszusban.

"Nincs senki Arizonában, aki Jon Kylnál felkészültebben képviselhetné államunkat az Egyesült Államok szenátusában" - fogalmazott közleményében Ducey kormányzó. Hangsúlyozta, hogy a politikus kiválóan ismeri a szenátus működését és kinevezésének "azonnali és pozitív" hatása lesz.

McCain szenátor özvegye, Cindy McCain Twitteren fejezte ki jókívánságait Jon Kylnak.

Az új szenátor beiktatása után a republikánusoknak ismét hiánytalan lesz a többségük a törvényhozás felsőházában: a 100 tagú szenátusban 51 a republikánus és 49 a demokrata párti politikusok száma. A beiktatási ceremónia napját még nem jelentették be, de amerikai sajtójelentések szerint a kormányzó bejelentése utáni pár napon belül megtörténik. Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) híradása szerint Brett Kavanaugh főbírójelölt szenátusi szavazásán már részt vesz.

John McCain szenátort 2016-ban választották újra hat évre, utódjának megbízatása azonban csak a 2020-as választásokig tart, akkor a további két esztendőre választás útján töltik be a szenátori bársonyszéket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.