Brexit

Brüsszel a Brexitről: nincs több időnk

Amire szükség van, az a politikai döntések meghozatala.

2018.09.02 15:22MTI

Brüsszel kész a tárgyalások rövid idejű meghosszabbítására, hogy lezárják a Londonnal folytatott egyeztetést, amelyet november közepére be kell fejezni - jelentette ki Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója.

Nagy-Britannia március 30-án kívánja elhagyni az Európai Uniót, de a felek a válásról szóló megállapodást még az október 18-19-i uniós csúcs előtt szeretnék nyélbe ütni, hogy elegendő időt hagyjanak a parlamenteknek az ügylet jóváhagyására.

Barnier, aki a héten Berlinben tárgyalt, a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német napilap vasárnapi számának azt mondta: "ha figyelembe vesszük a távozási megállapodás ratifikálásához a brit törvényhozásnak és az Európai Parlamentnek szükséges időt, akkor a tárgyalásokat november közepéig le kell zárni. Nincs több időnk. Amire szükségünk van, az a politikai döntések meghozatala" - tette hozzá.

A tárgyalások ugyanakkor jelenleg zsákutcában vannak a főbb kérdésekben, többek között abban, miképpen lehet megoldani az Ír Köztársaság és az Egyesült Királyság részét képező Észak-Írország közötti határellenőrzés kérdését, továbbá az EU és Nagy-Britannia közötti kereskedelmi kapcsolatokat.

Ebben a megoldhatatlan helyzetben a felek lebegtetni kezdték a tárgyalások lezárására szabott határidő ötletét. Domic Raab brit Brexit-ügyi miniszter is úgy vélekedett a héten, hogy nem lehetséges betartani a kitűzött határidőt. Az EU ugyanakkor arra törekszik, hogy átmeneti időtartamot adjon 2020 végéig Nagy-Britanniának arra, hogy hozzáigazodjon egy Brexitet követő jövőhöz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.