Ítélet

Kémkedés miatt hat évet kapott egy ausztrál filmes Kambodzsában

James Ricketson drónt reptetett a Kambodzsai Nemzeti Megmentés Párt (CNRP) ellenzéki szervezet egy gyűlése felett.

2018.08.31 08:54MTI

Hat év börtönbüntetésre ítélte kémkedésért egy kambodzsai bíróság James Ricketson ausztrál filmkészítőt - jelentették hírügynökségek pénteken.

A 69 éves filmkészítőt tavaly júniusban vették őrizetbe, mert egy drónt reptetett a Kambodzsai Nemzeti Megmentés Párt (CNRP) ellenzéki szervezet egy gyűlése felett.

A nemzetbiztonság veszélyeztetésével vádolták meg, ami jogi viszonylatban egyenlő a kémkedés vádjával. A kambodzsai ügyészség nem nevezte meg azt a külföldi országot, amelynek állításuk szerint Ricketson kémkedett.

Az ítélet kihirdetése után a filmkészítő hitetlenkedve csak azt a kérdést tette fel: "Melyik országnak kémkedtem?".

A délkelet-ázsiai országot 33 éve irányító, frissen újraválasztott Hun Sen miniszterelnök az utóbbi időben kegyelmet adott több aktivistának, akik a július végi szavazást megelőzően feloszlatott legnagyobb ellenzéki párt, a CNRP tagjai voltak.

A CNRP feloszlatását azzal indokolták a hatóságok, hogy összeesküdött az Egyesült Államokkal a hatalom megdöntésére. A párt azon vezetői, akiknek sikerült külföldre szökniük a bebörtönzés elől, mindvégig arra biztatták a kambodzsaiakat, hogy ne vegyenek részt a voksoláson.

A Ricketson perét figyelemmel követő nyugati megfigyelők abban bíztak, hogy a kambodzsai hatalom neki is megkegyelmez.

A hivatalos választási eredmények szerint a kormányfő pártja szerezte meg az összes parlamenti mandátumot, a választások tisztességét azonban ahogy az ellenzék, nyugati megfigyelők is kétségbe vonták. Hun Sen az egyik választási ígérete szerint még legalább 10 évig tervezi vezetni Kambodzsát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.