Zaklatás

Ferenc pápa szóra sem méltatja az ellene felhozott vádakat

Azzal vádolták meg, hogy évek óta tudott Washington volt érsekének, Theodore McCarricknek a szexuális zaklatási ügyéről.

2018.08.27 08:50MTI

A katolikus egyházfő szóra sem méltatja a Vatikán volt washingtoni nagykövetének a katolikus sajtóhoz eljuttatott 11 oldalas nyilatkozatában az ellene felhozott vádakat, miszerint évek óta tudott Washington volt érsekének, Theodore McCarricknek a szexuális zaklatási ügyéről. Ezt maga Ferenc pápa mondta újságíróknak vasárnap.

Az írországi látogatásáról elutazó egyházfő közölte: a dokumentumban lévő állítások "magukért beszélnek", az őt erről kérdező újságírókat pedig arra biztatta, hogy figyelmesen olvassák el a nyilatkozatot és vonják le maguknak a következtetéseket.

"Ferenc pápa elsőként kell, hogy jó példát mutasson bíborosoknak és püspököknek, akik leplezték McCarrick visszaélését, és le kell mondania velük együtt" - írta Carlo Maria Vigano érsek a konzervatív amerikai katolikus sajtótermékekben és egy jobboldali olasz napilapban egyidejűleg közzétett iratban, de bizonyítékokkal nem állt elő.

Vigano érsek számos volt és jelenlegi katolikus egyházi tisztviselőt vádolt meg azzal, hogy eltussolták McCarrick ügyeit. Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint Washington volt érsekét azzal vádolják, hogy csaknem 50 éve szexuálisan bántalmazott egy fiatalkorút, és papnövendékeket kényszerített arra, hogy ágyba bújjanak vele.

Vigano állítása szerint Ferenc pápa 2013-ban rehabilitálta az akkor már szankcionált McCarricket. A 88 éves volt washingtoni érsek lemondását a Vatikánt irányító bíborosi testületben elfoglalt posztjáról csak idén augusztusban fogadta el Ferenc pápa. McCarrickre azt szabták ki, hogy élete hátralévő részét a világtól visszavonulva, imával és bűnbánattal töltse.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.