Palesztinok

Izrael megnyitotta a Gázai övezet áruforgalmi átkelőhelyét

Izrael teljes mértékben újraindította a Gázai övezetbe irányuló áruszállítást szerdán az övezet teherforgalmi átkelőhelyénél, Kerem Salomnál, és kiszélesítette a gázaiaknak halászatra engedélyezett tengeri sávot.

2018.08.15 09:05MTI
hirdetés

Izrael augusztus elején állította le a Gázai övezetbe irányuló üzemanyag-szállítást, válaszul arra, hogy az övezet szélsőségesei nem hagytak fel az Izraelben tüzeket okozó gyújtóléggömbök bevetésével.

Az egyéb árucikkek szállítását már július elején leállította Benjámin Netanjahu miniszterelnök, és azóta csak a gyógyszerek és élelmiszerek beléptetését engedélyezték. Az átkelő megnyitásával egy időben a halászatra engedélyezett övezetet kilenc tengeri mérföldre terjesztették ki.

A Gázai övezetben élő palesztinok helyzetének könnyítéséről szóló határozatot Avigdor Liberman védelmi miniszter közösen hozta meg Gadi Ejzenkot vezérkari főnökkel a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint.

"A Kerem Salom-i átkelőhely megnyitása háromnapos békés időszak után azt jelzi a gázai lakosság számára, hogy a nyugalom őrzése elsősorban az ő érdekük " - hangsúlyozta Liberman kedden.

A döntés ellen hevesen tiltakozott Naftali Bennet oktatási miniszter, a telepeseket támogató jobboldali Zsidó Otthon (Habájt Hajehudi) párt vezetője a biztonsági kabinet ülésén, mert szerinte a könnyítések lehetőséget teremtenek a Hamásznak a fegyverkezésre.

Az övezet szomszédságában élő izraeli települések lakóinak egy része sem örül a határozatnak, mert noha kisebb számban, de továbbra is érkeztek Gázából gyújtó eszközök Izraelbe az utóbbi napokban is. Válaszul ismét nagyszabású tüntetést szerveznek szombat estére Tel-Avivba a tízes kereskedelmi tévé kedd esti híradója szerint.

A tévé beszámolója szerint Benjámin Netanjahu miniszterelnök két hónappal ezelőtt titokban Kairóba látogatott, ahol megbeszéléseket folytatott Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel a Gázai övezet ügyében.

A többlépcsős egyiptomi rendezési terv első állomása egy tartós tűzszünet az átkelőhelyek megnyitásával. Már a kezdeti tűzszünet idején számos könnyítést élvezhetnek a gázaiak, és a terv további nyugalom esetén újabb lépcsőkben az övezet gazdasági rehabilitációját ígéri, és egy későbbi, harmadik fázisban tartalmazza izraeli katonák holttesteinek átadását és a Gázában fogva tartott izraeli állampolgárok fogolycseréjét is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.