Illegális bevándorlás

Menekültek csónakja süllyedt el az Égei-tengeren, halottak

Legkevesebb 9 migráns, köztük 7 gyerek és 2 nő meghalt csütörtök hajnalban az Égei-tenger török partjainál, miután a görög szigetekre tartó csónakjuk egyelőre ismeretlen okból elsüllyedt.

2018.08.09 10:12MTI

A baleset a nyugat-törökországi Aydin tartomány Kusadasi körzeténél történt.

A török parti őrség egy bejelentést követően két hajót, egy helikoptert, egy repülőt és egy búvárcsapatot küldött a helyszínre.

A hatóságok 4 menekültet még ki tudtak menteni a vízből - jelentette a Demirören török magánhírügynökség.

A túlélők elmondása alapján a csónakban összesen 13-an tartózkodtak. A kutatás egy esetleges eltűnt ember után ennek ellenére folytatódik.

A szerencsétlenül jártak nemzetiségét a török sajtó nem közölte.

A török parti őrség legfrissebb adatai szerint az Égei-tengeren az év eleje óta összesen 14 ezer 301 Görögországba tartó menekültet tartóztattak fel, legutóbb júliusban 2331-et, eddig augusztusban pedig 293-at.

A múlt évhez képest nőtt az illegális határátlépési kísérletek száma az Égei-tengeren. A török parti őrség 2017 júliusában még 1529 Görögországba tartó menekültet tudott feltartóztatni, míg a tavalyi évben összesen 19 084-et.

Az Európai Unió és Törökország 2016 márciusában kötött menekültügyi egyezményt. A megállapodás értelmében Ankara minden illegálisan Európába érkező embert visszafogad, az EU pedig minden visszaküldött, illegálisan próbálkozó szíriai állampolgár helyett befogad egy Törökországban élő szíriai menekültet. A megállapodás, valamint a nyugat-balkáni országok határainak lezárása mindazonáltal 2016 elején sikeresen megfékezte a menedékkérők tömeges beáramlását Görögország felől.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.