Terror

Megölte egy autójába rejtett pokolgép Szíria egyik vezető fegyvertudósát

Izraeli lapértesülések szerint autójába rejtett pokolgéppel megölték Szíria egyik vezető fegyvertudósát.

2018.08.05 18:51MTI

Aziz Aszber, a vegyi fegyvereket kutató szíriai Tudományos Tanulmányok és Kutatások Központjának (CERS) egyik vezetője az ország középső részén fekvő Hama városban élt. A robbanószerkezet szombat éjjel lépett működésbe, néhány perccel azután, hogy kilépett otthonából, és útnak indult autójában, amelyet sofőrje vezetett.

A tudós Bassár el-Aszad szíriai elnök közeli tanácsadója volt, rendre folytatott négyszemközt megbeszéléseket vele, és szorosan együttműködött iráni és észak-koreai kollégákkal is - jelentette a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja, a ynet.

A szíriai tudós a vegyi fegyverek kutatása és fejlesztése mellett részt vett a közép- és hosszú hatótávolságú rakéták létrehozását célzó Fateh iráni rakétaprogramban is.

Az IntelliTimes blog értesülése szerint Aziz Aszber a Maszjáf városban működő Tudományos Tanulmányok és Kutatások Központjának negyedik osztályát vezette, amely Szíria ballisztikus rakétaprogramját irányította. Az intézmény második legfontosabb embere volt, csak Amr Armanazi igazgató állt fölötte.

Az al-Arabíja tévétársaság úgy tudja, hogy Izrael légicsapásokkal sújtotta a múltban Aziz Aszbar munkahelyét, a szíriai kutatóközpontot, hogy megakadályozza az ott több éve folytatott iráni katonai tevékenységet.

A legutóbbi izraeli rakétatámadást július 22-én hajtották végre: az arab média szerint az izraeli légierő katonai repülőgépei a központ fegyvergyártó részlegét támadták a központi épületektől hat kilométerre északra.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.