Zárlat

Börtönben marad az egyik legismertebb német holokauszttagadó

Ursula Haverbecket két év szabadságvesztésre ítélte a verdeni bíróság egy szélsőjobboldali folyóiratban közölt cikkekben tett holokauszttagadó állítások miatt.

2018.08.03 16:56MTI
hirdetés

Folytatnia kell szabadságvesztés büntetése letöltését Németország egyik legismertebb holokauszttagadójának, Ursula Haverbecknek - mondta ki a szövetségi alkotmánybíróság egy pénteken kihirdetett határozatában.

A testület elutasította a 83 éves nő alkotmányjogi panaszát, amelyben a többszörösen büntetett holokauszttagadó a véleményszabadságra hivatkozva támadta meg az ellene az egyik ügyében, 2016 novemberében a Verden városi bíróságon hozott ítéletet.

Az alkotmánybíróság közleménye szerint a holokauszt tagadása bizonyítottan hamis tényállítás, amelyet a panaszos az ügyében eljáró bíróságok megállapítása alapján szándékosan tett, mindez pedig nem fér össze a véleményalkotásnak és a vélemények terjesztésének az alaptörvényben garantált szabadságával. Ezért nincs helye a panasznak, és a panaszosnak le kell töltenie jogerősen kiszabott büntetését.

Ursula Haverbecket két év szabadságvesztésre ítélte a verdeni bíróság egy szélsőjobboldali folyóiratban közölt cikkekben tett holokauszttagadó állítások miatt. A döntést az idén februárban megerősítette a cellei tartományi felsőbíróság, az ítélet így jogerőssé vált. Az elítélt májusban kezdte meg a büntetés letöltését.

Ursula Haverbecket többször elítélték már holokauszttagadás miatt, de börtönbe most került először. Szélsőjobboldali körökben ismert honlapján "a történelem felülvizsgálatának" képviselőjeként és az "igazság rendíthetetlen harcosaként" mutatkozik be. Férjével, az 1999-ben elhunyt szélsőjobboldali aktivista Werner Georg Haverbeckkel 1963-ban Vlothóban megalapította a Collegium Humanum nevű szervezetet, amely a holokauszttagadók gyűjtőhelye volt. A szervezetet 2008-ban betiltották.

A holokauszt zsidók államilag tervezett és rendszerbe szervezett üldöztetése és megsemmisítése volt a náci rezsim idején Németország és csatlósai által. A kifejezés görög eredetű, jelentése: teljesen elégő áldozat. A holokausztnak hatmillió áldozata van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.