Mérgezés

Bontatlan csomagolású parfümben volt a novicsok idegméreg

Az egyik brit áldozatot pénteken engedték ki a kórházból. Párja belehalt a méreggel való érintkezésbe.

2018.07.25 22:44ma.hu

Egy eredeti, bontatlan csomagolású parfümben volt a novicsok idegméreg, amitől egy brit pár június végén súlyosan megbetegedett Salisburyben. A férfi – akit pénteken engedtek haza a kórházból – a brit ITV televíziónak mesélt arról, hogyan kezdődött a kálváriájuk. Azt mondta, egy felbontatlan, drága parfümöt talált valahol, amit aztán hazavitt és odaadott az élettársának - írta a hvg.hu.

Charley Rowley nem emlékszik, hol találta az üveget, arra azonban igen, hogy a nő nagyon örült az ajándéknak, azonnal a csuklójára kent belőle egy keveset. A férfi szerint először semmi szokatlant nem tapasztaltak, de aztán a párja hirtelen rosszul kezdte érezni magát. 15 perc elteltével azt mondta: fáj a feje, és megkérdezte, van-e itthon valami gyógyszer. Ruhástul befeküdt a kádba, ekkor már nagyon beteg volt”

mondta Rowley. Nem sokkal később ő is rosszul lett, neki a kezére folyt a parfüm, amit azonnal lemosott a csap alatt – ezzel valószínűleg megmentve saját életét. Párja, Dawn Sturgess nyolc nappal később meghalt a kórházban.

A novicsok idegmérget még a Szovjetunióban fejlesztették ki. Ezzel mérgezték meg Szergej Szkripal volt brit-orosz kettősügynököt és a lányát is márciusban, ugyancsak Salisbury-ben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.