Terrorizmus

Életfogytaglanra ítélték a londoni parlament mellett terrorgyanú miatt tavaly őrizetbe vett férfit

A brit állampolgárságú Khalid Mohamed Omar Ali 28 éves.

2018.07.21 08:46ma.hu

Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt pénteken a londoni központi büntetőbíróság egy fiatal férfit, akit tavaly áprilisban vettek őrizetbe a londoni parlament közelében terrorizmus gyanújával.

A 28 éves, külföldön született, de brit állampolgárságú Khalid Mohamed Omar Alit hivatalosan terrorcselekmény elkövetésének előkészületével vádolták, és azzal, hogy emberéletek veszélyeztetése, illetve súlyos anyagi kár okozása céljával robbanóanyagokat állított elő és birtokolt.

A robbanószerekkel kapcsolatos vád Ali afganisztáni tevékenységével függ össze. Az ügyészség szerint az észak-londoni illetőségű férfi, aki szakmája szerint vízvezeték-szerelő, öt évig élt Afganisztánban, ahol a tálib lázadóknak gyártott pokolgépeket.

Az ügyben eljáró bíró e tevékenységéért, valamint Nagy-Britanniában tervezett terrortámadások előkészületeiért szabta ki az életfogytiglani börtönbüntetést. Az ítélet szerint Alinak legalább 40 évet kell rács mögött töltenie.

Khalid Alit tavaly április 27-én látványos rendőrségi kommandós akcióval vették őrizetbe a londoni Westminster kerület kormányzati negyedének közepén.

Az akciót a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának egyik fegyveres osztaga hajtotta végre, az akkori tájékoztatás szerint előzetes megfigyelési és adatgyűjtési művelet végkifejleteként.

Alit a fegyveres rendőri osztag tagjai a kormányzati negyed főutcáján, a Whitehallon - nem messze a miniszterelnöki hivatalnak otthont nyújtó, ráccsal elzárt és fegyveresen őrzött Downing Streettől - a földre teperték, majd megbilincselték és egy rendőrautóval elszállították.

Az incidens során sérülés nem történt.

Alit, akinél az őrizetbe vétel után több kést találtak, a brit elhárító szolgálatok már azóta figyelték, hogy 2016 novemberében, öt év után visszatért Afganisztánból.

Rendőrségi kihallgatásain azt mondta, hogy Afganisztánban személyesen nyomta meg háromszáznál több pokolgép távirányítójának gombját, és azért tért vissza Londonba, mert hasonló "üzeneteket" akart tolmácsolni a Nagy-Britanniában hatalmon lévőknek is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.